Price iz sume korica LAK PRESSVišestruko nagrađivane „Priče iz šume“ Nikolete Novak biće objavljene na kineskom u tiražu od 48.000 primeraka, a osim kineskim, prava su ustupljena i bugarskim i makedonskim izdavačima, saopštila je izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka.

Direktor „Pčelice“ Goran Marković dodao je da su u toku i pregovori sa izdavačima iz Rusije kako bi ta edicija vaspitno-obrazovnih slikovnica stigla i na rusko tržište.

„‘Priče iz šume’ pripadaju grupi problemskih slikovnica koje kroz likove životinja obrađuju važne psihološke i sociološke teme kojih se odrasli često dotiču u radu sa decom“, rekao je Marković i dodao da je autroka, po struci veterinar, spojila sva svoja stručna znanja i talenat u pisanju priča o životinjama.

Povezana vest:  Pozorište Teater Theatron na turneji po Vojvodini

Slikovnice su nagrađene na sajmovima knjiga u Banjaluci i Podgorici, a ilustrovao ih je Aleksa Jovanović koga je Udružnje likovnih umetnika i primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 2015. godine proglasilo za najboljeg ilustratora u Srbiji.

Marković je podsetio da su „Priče iz šume“ prevedene na engleski jezik i da je Pčelica ponosna što je to uradio Timoti Džon Bajford.

Povezana vest:  "Merlin: Izgubljene godine" - nepoznata mladost čarobnjaka

Prema rečima direktora, „Pčelica“ nastavlja „svoj let“ u inostrani izdavački svet pripremama za Sajam knjiga za decu u Bolonji koji će se održati početkom aprila.“Do sada smo ustupili prava izdavačkim kućama iz Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Islanda, Bugarske, Hrvatske i Makedonije, a od sada i Kine. Cilj nam je da naša izdanja predstavimo izdavačima i iz mnogih drugih zemalja, ali i da mi objavljujemo kvalitetne naslove poznatih svetskih izdavača, kako bi našim mladim čitaocima bila dostupna najkvalitetnija literatura iz različitih delova sveta“, rekao je Marković.

Povezana vest:  Šekspir, Lotrek i Joko Ono: Vanvremenska dela u Evropskoj prestonici kulture

Pčelica, jedan od najznačajnijih domaćih izdavača literature za decu i dobitnik više nagrada i priznanja za doprinos razvoju književnosti za mlade, u prošloj godini objavila je 70 novih naslova, a ukupno 24 izdanja „Pčelice“ imaju dozvolu Ministarstva prosvete za korišćenje u dopunskoj nastavi.