Izdavačka kuća „Dereta“ se ubraja u one malobrojne koje u svojim izdavačkim planovima obavezno popunjavaju biblioteke filozofske literature i sada se pojavila knjiga „Rasprave o slobodi“ Fridriha Šelinga i Martina Hajdegera

U knjizi su objedinjeni tekstovi dva velika nemačka mislioca: Fridriha Šelinga (1775-1854) i Martina Hajdegera (1889-1976), koji se u ovom izdanju pojavljuju rame uz rame kao autori rasprava o slobodi.

Povezana vest:  U bečkim muzejima letnji program za decu

Šelingov tekst „Filozofska istraživanja o bivstvu čovekove slobode i predmetima koji su sa tim povezani“ nazvan je ?najveličanstvenijim delom nemačkog idealizma?, pre svega zbog novog određivanja temeljnog mesta u celini svega postojećeg na koje on postavlja slobodu. Time Šelingovo delo pravi iskorak iz filozofije nemačkog idealizma i označava prelaz ka savremenoj filozofskoj misli.

Hajdegerova studija „Šelingova rasprava o bivstvu čovekove slobode“ napisana posle više od sto pedeset godina nakon objavljivanja Šelingovog teksta predstavlja najsveobuhvatnije tumačenje Šelingovog eseja o slobodi.

Povezana vest:  DANI SAVAMALE U MIKSER HOUSEU

Kroz iscrpnu analizu, Hajdeger smešta Šelingovo delo u okvire istorije filozofije, promatra prelomne momente Šelingove misli i istovremeno obrazlaže vlastite filozofske stavove.