mesa_selimovic_citatiMeša Selimović dobio spomen ploču u Gospodar Jovanovoj

 

Spomen ploča Mehmedu Meši Selimovću postavljena je danas na zgradu u ulici Gospodar Jovanovoj 39 u kojoj je pisac proveo poslednjih devet godina života.

Otkrivanju spomen ploče, na dan smrti Selimovića u godini u kojoj se obeležava i 100 godina od piščevog rođeja, prisustvovali su ministar kulture Nebojša Bradić, predsednica Opštine Stari Grad Mirajna Božidarević, piščeva rodbina i poštovaoci.

-Postavljanje ploče na zgradi u kojoj je živeo prvi je korak u Godini knjige, važan dokument u kulturnoj istoriji i poziv da razmisljamo o svemu onom što je bilo pre i što će biti posle njenog postavljanja – kazao je Bradić.

Povezana vest:  Roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima - "Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević u prodaji od 23. oktobra

Ministar je podsetio da je u zgradi u Jovanovoj, u kojoj je pisac živeo, završen jedan život, ali ne i delo koje se stalno preispituje, interpretira, prevodi i koje živi kroz čitaoce i sve njegove poštovaoce.

Bradić je rekao da će ovo biti godina u kojoj će o delu Meše Selimović biti još mnogo kreativnih razgovora kako na skupovima tako i na pozorišinim premijerama, ne samo u Srbiji već i u inostranstvu.

Povezana vest:  Osmi beogradski festival igre od 3. do 18. aprila u Beogradu

-Spomen ploča na ovoj adresi je i tačka susreta našeg i vremena u kome je pisac stvarao ostavljajući pečat ne samo u srpskoj kulturi već i svetskoj – rekao je Bradić.

Mehmed Meša Selimović rođen je, 26. aprila 1910. gopdine u Tuzli, umro je 11. jul 1982. godine u Beogradu.

Najčešća asocijacija na pisca koji povezuje sprsku kluturu sa kulturom zemalja regiona su romani „Derviš i smrt“ iz 1966. i „Tvrđava“ iz 1970. godine.

Povezana vest:  Obeležen jubilej 100 godina Duška Radovića

Pored ta dva, najžnacajnija dela, u njegovom književnom opusu su i pripovetke „Prva četa“ (1950), „Tuđa zemlja“ (1957) romani „Tišine“ (1961), „Magla i mjesecina“ (1965), „Ostrvo“ (1974) kao i studije i eseji „Za i protiv Vuka“ (1967), „Eseji i ogledi“ (1966).

Među njegovim delima je i autobiografski spis „Sjećanja“ iz 1957.

Prema njegovim delima snimljeni su brojni filmovi i pozorišne predstave.