U petak 3. marta, u Cankarjevom domu u Ljubljani, otvara se 14. Festival svetske književnosti  „Fabula“ koji je do sada ugostio renomirane autore poput nobelovke Herte Miler, Džonatana Frenzena, Hanifa Kurejšija, Mišela Uelbeka, Irvina Velša…

Među desetak svetski poznatih pisaca koji će ove godine učestvovati na Festivalu „Fabula“ ističu se pre svega nobelovka Svetlana Aleksijevič, ali i autori poput Norvežanina Karla Uvea Knausgora, dobitnika Gonkurove nagrade Matijasa Enara i jednog od najpoznatijih ruskih književnika Viktora Jerofejeva. Jedini učesnik iz Srbije na ovogodišnjoj „Fabuli“ je Igor Marojević.

Povezana vest:  Studija o delu Dostojevskog u izdanju "Derete"

Prevod Marojevićevog romana „Majčina ruka“, izvorno objavljenog u Laguni 2011, upravo je publikovala jedna od najznačajnijih slovenačkih izdavačkih kuća Beletrina. U sklopu manifestacije, Marojević nastupa 5. marta u Mariboru s prevodiocem svoje knjige, Jurijem Hudolinom kao moderatorom, dok će tu ulogu u prezentaciji romana srpskog pisca u Cankarjevom domu u Ljubljani 6. marta  imati filozof dr Boštjan Narat. Fokusna tema ovogodišnjeg izdanja „Fabule“, koje se završava 11. marta, jeste besmrtnost.

Povezana vest:  Svečana večera povodom početka Beogradskog festivala igre