Bečki muzej istorije umetnosti posvetio je izložbu sa 330 predmeta najstarijem rudniku zlata u Evropi i u njemu pronađenom najvećem blagu bronzanog doba.

Pre nekoliko godina senzacionalno je otkriven najstariji rudnika zlata u Evropi na brdu „Ada Tepe“ u današnjoj Bugarskoj. U saradnji sa Austrijskom akademijom nauka trenutno se uz pomoć najnovijih tehničkih analiza istražuje da li možda zlato od kojeg su pravljena legendarna blaga Troje ili mikenske grobnice, potiče odavde.

Povezana vest:  FA sledeće sezone isprobava privremena isključenja

Aktuelna naučna saznanja su polazna tačka izložbe, koja se između ostalog bavi međuregionalnim trgovačkim kontaktima iz bronzanog doba i funkcijom zlata kao statusnog simbola elita. Virtuelna rekonstrukcija i pronalasci iz rudnika prikazuju svakodnevni život ljudi koji su ovde radili. U centru pažnje biće blago iz Valhitrana (Valchitran) teško oko 12,5 kg. Ono simboliše bogatstvo i tehničke sposobnosti tadašnjeg vremena. Kontinuitet značaja 3.500 godina starog bugarskog zlata biće predstavljeno sa remek-delima helenističke i rimske epohe.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku! "Biti kao reka" Paula Koelja u prodaji

Izložba se prikazuje od 7. marta do 25. juna 2017. godine u saradnji sa Austrijskim arheološkim institutom, Bugarskom akademijom nauka (NAIM) i Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka (OREA).

PHOTO: Kunsthistorisches Museum Wien