belef_logoBelef od 16. jula do 8. avgusta „na novom talasu“

 

Ovogodišnji Beogradski letnji festival – Belef, pod sloganom “Na novom talasu“, biće održan od 16. jula do 8. avgusta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Program je osmišljen kao obeležavanje početka novog talasa u Srbiji, 30 godina od izdanja kultne ploče „Novi talas“, koja je promovisala novu, autentičnu estetiku i pogled na svet koji su grupe „Idoli“, „Šarlo akrobata“ i „Električni orgazam“ uneli u našu kulturu, kazao je direktor Belefa Vladan Cerović.

On je istakao da je novi talas koji se u Srbiji vezuje za 1980.godinu i izdanje ploče „Paket aranžman“ iznedrio generaciju značajnih umetnika, autentičnih ličnosti, koji su Beogradu dali šarm i neodoljivost od koje se i danas živi.

Zato je ovogodišnji Belef u znaku poslednjeg velikog urbanog muzičkog i umetničkog pokreta u Srbiji.

„Ponovo će zasvirati umetnici i grupe iz Srbije i bendovi iz regiona, koji su obeležili ovaj pravac, a uz njih će nastupiti i novi, aktuelni predstavnici alternativne muzičke scene iz Srbije i regiona“, kazao je Cerović.

Povezana vest:  Od danas u prodaji knjige o Rusiji u izdanju Lagune

Na Belefu će nastupiti „Disciplina Kičme“, „Ex Lačni Franc“, „Nežni Dalibor“, „Repetitor“, „Supernaut“, „Električni orgazam“, „Kazna za uši“, Jura Stublić i Film, Ola Horhe, „Petrol“, Gatuzo, Davorin Bogović (Ex Prljavo kazalište), „Izdrži ribice“, Darkvud Dab (Darkwood Dub), „Lira Vega“, „Popečitelji“, „Multietnička atrakcija“, „Obojeni program“, „Svi na pod“, „Pankrti“, „Gangbangers“, „Žene kese“, „Virvel“ i „TransBalkan Desorganization“.

Karte za koncerte poznatih bendova i rok muzičara su 600 dinara, a za mlade, neafirmisane muzičare nove scene 300 dinara.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković kazao je da je budžet za ovogodišnji festival manji, s obzirom na aktuelnu ekonomsku krizu i iznosi 23 miliona dinara, pa je stoga i program skromniji.

On je skrenuo pažnju na dva koncerta, na otvaranju Belefa 16.jula u Kolarčevoj zadužbini kada će nastupiti Evropski barokni orkestar EUBO koji već 25 godina deluje pod pokroviteljstvom EU i na koncert omladinske filharmonije iz Maribora 31.jula, takođe na Kolarcu.

Povezana vest:  Knjiga za decu „Tajna sedmorka“ autorke Inid Blajton u prodaji

„Sa mladim muzičarima iz Maribora doći će i direktor Mariborskog festivala Darko Vrlek, uz čiju je pomoć Belef ove godine postao član Evropske asocijacije festivala“, kazao je Peković.

Prema njegovim rečima, ovo članstvo je veoma značajno za Belef, jer može da koristi bazu podataka više od 140 evropskih festivala, da lakše dolazi do programa i finansiranja zajedničkih projekata.

„U okviru četiri programa: muzičkog, filmskog, scenskog i vizuelnog, Beogradski letnji festival pokušaće da Beograd predstavi kao kulturni centar regiona, kao grad koji i preko leta ima kvalitetnu kulturnu ponudu i tolerantnu, komunikativnu, urbanu suštinu“, kazao je direktor Belefa.

U oblasti vizuelne umetnosti biće predstavljene nove tendencije aktuelne umetničke scene regiona i Evrope: doktorski umetnički projekat Miška Pavlovića „Bioumetnost u gradskom prostoru“ u Galeriji FLU, izložba Uga Dosija u Galeriji TOB-a u Kulturnom centru Beograda, izložba fotografija o Novom talasu Miladina Jeličića-Jele,“Plato Ilegala“, projekat Asocijacije za savremenu umetnost iz Beča i projekat „Sav taj veš“ art objekti, video rad, instalacije i performans.

Povezana vest:  Održana prva „Šetnja kroz nasleđe“ u Sremskim Karlovcima

U okviru filmskog programa publiku Belefa očekuju besplatni programi u “Otvorenom bioskopu“ na Kalemegdanu u kome će se pradstaviti programi filmskih festivala kratkog metra, alternativnog, autorskog i dokumentarnog filma iz regiona.

Uz pomoć Francuskog kulturnog centra, na Belefu će, u okviru scenskog programa, gostovati muzički cirkus Urban Rabit (Gradske zeke).

Studenti završne godine Francuskog akrobatskog nacionalnog centra, žanra koji spaja akrobatiku, glumu i muziku, izvešće šest predstava u režiji Arpada Šilinga, mađarskog reditelja koji je 2006.godine dobio specijalnu nagradu Bitefa.

Balkan Novi Pokret izvešće predstavu „Šumska majka“, Isidora Stanišić savremenu plesnu produkciju „Paranoja šik“, a Bojana Denić savremeni ples „Međuprostor“.

Publika Belefa videće savremenu plesnu predstavu „Tri sestre gledaju Čehova“, koprodukciju Ister teatra i Malog pozorišta „Duško Radović“, autora Čarnija Đerića i predstavu „Rika u bloku“ u režiji Nenada Purića.