Više od 5.000 posetilaca u toku prva dva meseca posetilo je izložbu „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite i uverilo se zbog čega je ova postavka toliko posebna i značajna. Za sve one koji do sada još uvek nisu imali priliku da pogledaju izložbu u Kući legata (Knez Mihailova 46) koja traje do 5. aprila, izdvajamo 5 razloga zbog kojih to svakako treba da urade.

1. Pronađite Pikasovu liniju

Celokupno stvaralaštvo Pabla Pikasa, još od njegove sedme godine, zasnivalo se na čuvenoj liniji iz koje je gradio život svakog umetničkog dela koje je stvarao. Početnu inspiraciju i strukturu linije potom bi obogatio maestralnim korišćenjem različitih tehnika kako bi dočarao svoju početnu viziju.

Povezana vest:  Bečej spreman za vaterpolo duel Srbija - Slovačka

2. Upoznajte Pikasov burni ljubavni život

Tokom celog svog života Pikaso je obožavao umetnost, boemski život i žene. Upravo su one u velikoj meri uticale na njegov stvaralački proces i predstavljale nepresušni izvor inspiracije. U okvru Vollard Suite ciklusa žene su jedna od najprisutnijih tema, a analizirajući neke od grafika svakako da mogu da se bolje upoznaju strastveni odnosi koje je umetnik imao sa na primer Olgom Koklovom, Mari Tertez Valter i Dorom Mar. Zanimljivo je istaći da je Pikaso menjao stil svaki put kada upozna neku novu ženu koja mu je bila muza i model – tako je na primer Mari Tertez Valter predstavljena kroz klasični profil, što ga je asociralo na klasicističke prikaze ženske figure i lepote.

Povezana vest:  BDP štand danas u UŠĆE Shopping centru

3. Pogledajte dodatno obogaćenu izložbu i film o Pikasovom stvaralaštvu

Pored selekcije od 84 dela koja krase čuveni Vollard Suite, početkom marta izložba je dodatno obogaćena sa postavkom Pikasovih litografija i keramike. Takođe, posetioci imaju priliku da pogledaju i zanimljivi film o umetnikovom stvaralačkom procesu koji najbolje svedoči kako od čuvene Pikasove linije nastaju neprocenjiva umetnička dela.

4. Shvatite Pikasov odnos prema Minotauru

U okviru ciklusa posebno je važna tema Minotaura, kao idealna veza čoveka i životinje, i ujedno predstavlja Pikasov alter ego sa kojim se on poistovetio. Zavirite u Minotaurov lavirint na Pikasov način, ali i proniknite u to koje je društvene događaje umetnik predvideo kroz temu “Slepi Minotaur”.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Otkazan protest – novi teren i za Veprove

5. Doživite Pikasove tehnike

Kroz ceo Vollard Suite ciklus Pikaso je koristio tri tehnike – litografija, suva igla i bakropis. Neretko se Pikasova umetnička sloboda ogledala kroz igranje sa tehnikama, pa tako on na jednoj grafici kombinuje litografiju i bakropis i time na najbolji način predstavlja svoj odnos prema grafici i kombinovanom pristupu stvaranja.

Izložba je otvorena za posetioce svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 21 sat, u galeriji Kuće legata. Cena ulaznice za odrasle je 500 dinara, dok je za učenike i studente 250 dinara, uz knjižicu odnosno indeks.