U Delfi Caféu u SKC-u u utorak, 25. aprila predstavljen je roman „Julijan“ Ivana Ivanjija.

O trećem delu trilogije o rimskim carevima sa Balkana, Dioklecijanu, Konstantinu i na kraju Julijanu, govorili su, pored autora, pisci i književni kritičari Miomir Petrović i Mića Vujičić.

Ivanji je najpre ispričao da je prvobitno prihvatio da napiše kraći tekst o Dioklecijanu za ilustrovanu monografiju, ali se ozbiljno zainteresovao za ovog rimskog vladara poreklom iz Splita i opredelio se da napiše njegovu romansiranu biografiju koju je prvi put objavio 1973. Zatim je deceniju i po kasnije na isti način opisao život imperatora Konstantina Velikog. „Opredelio sam se da treći car bude Julijan jer me je ono što sam našao u stručnoj literaturi impresioniralo. Bio je veoma preduzimljiva ličnost i stekao sam utisak da bi istorija dobila drugi tok da nije iznenada preminuo sa 27 godina pod misterioznim okolnostima.“

Povezana vest:  Izložba rok fotografija Rock momenti 26. jun u 20h Blok Galerija Novi Beograd

„Julijan“ je priča o nadarenom i obrazovanom vladaru koji je poslednji pokušao nemoguće: da u Rimsko carstvo vrati mnogobožačku religiju predaka, zbog čega je bio anatemisan i prozvan Apostata (otpadnik).

Miomir Petrović se takođe u svom književnom radu bavio rimskim carevima iz naših krajeva. Njegov roman „Galerijeve vatre“ pripada približno istom periodu. Prema Petrovićevoj oceni „kreativan obrazac koji je kreirao Ivanji i koristio u romanu o Julijanu Apostati veoma je originalan i ostavlja pozitivan utisak na čitaoce“.

Povezana vest:  Nov muzej o Titaniku otvara se u Sautemptonu

Vujičić je rekao da istorijske romane smatra za veoma zahtevnu formu i da obično njihovi pisci biraju važne i zanimljive događaje. Prema njegovim rečima car Julijan je jedan od najintrigantnijih likova koje je sreo u istoriji Rimskog carstva i zaslužio je da dobije romansiranu biografiju.

„Julijana“ kao i kompletnu trilogiju o rimskim carevima možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Kulturni centar Beograda i Guarnerius predstavljaju MALE KONCERTNE ANTOLOGIJE NADE KOLUNDŽIJE