Kafa, alkohol i duvan spadaju u klasike među „stimulativnim supstancama“ u stvaralačkom procesu. Od Roberta Muzila do Ingeborg Bahman mnogi poznati autori oslanjali su se na podsticajno dejstvo ovih supstanci. Veliki ljubitelj džeza Ernst Jandl slušao je često vrlo glasnu muziku, dok je pisao. Pokušaji pomeranja granica podsvesti uz pomoć različitih supstanci, ali i asketski način života i izrazita samodisciplina u toku pisanja deo su istorije književnog stvaralaštva.

Povezana vest:  FED KUP: Srbija protiv Australije na domaćem terenu

Književni muzej u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci posvećuje svim ovim fenomenima izložbu pod nazivom „U zanosu pisanja: od Muzila do Bahman“. Vredni originalni predmeti od Hajmito fon Doderera do Falka prikazuju stvaralački proces između književnog i ličnog graničnog iskustva. Preko 170 fotografija, kulturno-istorijskih dokumenata, tekstova, inserta iz filmova i audio snimaka predstavlja književno stvaralaštvo između ekscesa i askeze.

Povezana vest:  Hrabra i važna knjiga - roman "Leptirica" Aleksandre Veljović Ćeklić u prodaji od 7. februara

Postavka se sastoji iz pet tematskih celina: „Zanos pisanja & mašina reči“, „Dim po dim“, „Supstance & stimulansi“, „Tekstovi u zanosu: ekstaza, trans, zanesenost“ i „Eksces i askeza: pisanje i samodisciplina“. Posetioci će moći da pogledaju izložbu od 28. aprila 2017. godine do 11. februara 2018. godine.

PHOTO: Gabriela Brandenstein i Österreichische Nationalbibliothek

 

 

Povezana vest:  Premijera predstave “Amateri” u Centru za kluturu "Božidarac"