Ukoliko ste oduvek želeli da se oprobate u ulozi dirigenta, evo prilike da predvodite najpoznatiji orkestar na svetu – Bečku filharmoniju. Virtuelni dirigent – jedna od najuspešnijih atrakcija u bečkoj „Kući muzike“ kreće uskoro na put. Ova interaktivna instalacija specijalno je prilagođena za pokretnu verziju i može se koristiti svuda u svetu.

Ukupno tri miliona posetilaca bili su virtuelni dirigenti i predvodili „Bečku filharmoniju“. Do sada je to bilo moguće jedino u muzeju zvuka u Beču. Samo tamo su posetioci mogli da saznaju kako je to dirigovati lično Bečkom filharmonijom. „Mobilnom verzijom virtuelnog dirigenta Bečki holding želi da istakne međunarodni ugled Beča kao istorijske prestonice muzike i na inovativni način“, istakao je direktor Bečkog holdinga, Peter Hanke.

Povezana vest:  Narodno pozorište na Teatar fest Petar Kočić u Banja Luci

Osnova izložbenog koncepta je da posetioci dožive muziku svim čulima na zabavan način, interaktivno i neposredno i da se što više ljudi zainteresuje za muziku. Posetioci nakon što preuzmu dirigentsku palicu sami određuju ritam, tempo i muzički fokus.

Evo kako izgleda virtuelno dirigovanje: posetilac uzima dirigentsku palicu, bira muzički komad (Dunavski valcer, polku, kvadril, Malu noćnu muziku, Radecki-marš itd.) i diriguje. Virtuelni muzičari pažljivo prate pokrete dirigenta: što više dirigent podigne palicu to orkestar glasnije svira. Ukoliko se dirigent okrene ka određenoj grupi muzičara u orkestru, oni se čuju glasnije od ostalih. Ako šef orkestra želi da ubrza tempo on pokreće brže palicu.

Povezana vest:  Prodajna izložba Vorholovih dela u Hong Kongu

„Kuća muzike“ u Beču kao interaktivni muzej zvuka na jedinstven način predstavlja inovativne i nekonvencionalne pristupe muzici.

PHOTO: H. Pribitzer/ I. Prader