Međunarodni festival igre u Beču „Impulstanc“ biće održan od 13. jula do 13. avgusta 2017. godine. Festival će otvoriti flamanski umetnik Jan Fabre u muzeju Leopold sa performansom „I am a Mistake“ („Ja sam greška“) u kojem slavi spajanje dva tela. Ovaj performans biće izveden samo jednom. U muzeju Leopold otvorena je i izložba „Stigmata – Actions & Performances 1976 – 2016“ koja je posvećena delu Jana Fabrea. Nakon zvaničnog otvaranja festivala biće održan besplatan koncert austrijske pop i rep muzičarke Mavi Feniks u pozorištu Burgteater.

Povezana vest:  Četvrti nastavak bestseler serijala Dablin strit od petka u prodaji

Publika će već drugog dana festivala imati priliku da pogleda jedan od vrhunaca ovogodišnjeg izdanja „Impulstanca“. Predstavnik postdramskog pozorišta Mihael Laub predstaviće komad „Fasbinder, Faust i animisti“, spoj pozorišta i filma. Premijera komada „Out of Life“ („Iz života“) od Liz Kings biće izvedena u toku prve festivalske nedelje, a autorka će se i sama naći na sceni.

Povezana vest:  Poziv za učešće na izložbi u galeriji Artget - Slučaj siromašnih slika

Nakon 20 godina velika dama igre, francuska plesačica i koreografkinja Katrin Divere, vraća se na festivalsku scenu u Beču sa dva solistička komada, „Stance II“ i „O Sensei“. Prvi solistički nastup posvećen je italijanskom režiseru i pesniku Pjeru Paolu Pazoliniju, a drugi komad osnivaču japanskog buto plesa Kazuo Onu. Austrijski koreografi Kostas Kekis, Ana Prokopova i Petr Ohvat otvoriće sa komadom „It beats soft in the veins“ („Lagano kuca u venama“) međunarodno renomiranu „Seriju mladih koreografa“.

Povezana vest:  Oliver Šotra pred domaćim ljubiteljima stand up komedije nakon turneje u SAD

Specijalni projekat „The Human Body“ („Ljudsko telo“) ima za cilj da približi moderan ples slepima i slabovidima kroz audio opise, dodir i specijalne komade koji su osmišljeni za slepu i slabovidu publiku.

Celokupan program festivala: https://www.impulstanz.com/en/performances/2017/programme/

PHOTO: Astrid Endruweit