U prepunom Delfi Caféu u SKC-u održana je u četvrtak 7. septembra promocija knjige „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“ Nenada Novaka Stefanovića.

Na početku su glumci Ana Maljković i Milan Caci Mihailović pročitali po jedan odlomak iz knjige, a onda je urednik u Laguni Dejan Mihailović predstavio goste i istakao autorov istraživački rad i višemesečnu saradnju na doterivanju rukopisa i pribavljanju relevantnih fotografija i podataka koji su se mogli uklopiti u koncepciju knjige: jedna kuća – jedna ljubavna priča.

Istoričar Slobodan G. Marković je predstavio pisca kao novinara, dokumentaristu i književnika, osvetljavajući sva tri aspekta njegove delatnosti. Govoreći o knjizi, izneo je uverenje da je reč o dragocenoj panorami beogradskog života i građanskog duha prestonice od početka XIX veka do danas. Pišući o ljubavima čuvenih stanovnika Beograda, od kneza Miloša i kneginje Ljubice do Vaska Pope i Haše Singer, od Laze i Poleksije Lazarević do Petra i Vere Lubarde i kneza Pavla i kneginje Olge Karađorđević, naglasio je Slobodan Marković, pisac je izneo niz malo poznatih pojedinosti i pokazao zavidno poznavanje i istorije i arhitekture.

Povezana vest:  Virtuelno putovanje ove nedelje govori o slobodi

Viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Miodrag Tomić pohvalio je autorovo poznavanje stilova u arhitekturi i njegov književni pristup građi ove knjige, sa mnogo intrigantnih detalja i lepih opisa.
Najzad je autor Nenad Novak Stefanović govorio o svom dvodecenijskom interesovanju za ovu temu, o istraživanju istorije pojedinih starih beogradskih kuća, palata, dvorova i konaka, pri čemu se tema velikih ljubavi poznatih Beograđana najzad sama nametnula. Na kraju je glumac Milan Mihailović pročitao još jedan odlomak iz Stefanovićeve knjige.

Povezana vest:  Novogodišnji operski gala koncet – Željko Lučić i Zoran Todorović, 21. decembra u Sava centru

„Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“ nesvakidašnja je hronika Beograda sagledana kroz ključaonicu slavnih ljubavi, lirska povesnica prestonice Srba, pouzdan putokaz do mnogih nepoznatih pojedinosti o onome što se događalo iza kulisa javnih i privatnih zgrada u Beogradu, o odnosima između njihovih poznatih stanara čiji su se životi utkali u grad na najlepšem ušću Evrope… Njihova imena govore sama za sebe: knez Mihailo i kneginja Julija, trgovac Miloje Božić i njegova žena Milica, Čedomilj Mijatović i Elodija Loton, kralj Milan i kraljica Natalija, kralj Aleksandar i kraljica Draga, Ilija i Sinđelija Kolarac, Jelisaveta Načić i Luk Lukaj, Geca i Elza Kon, Risto i Beta Vukanović, Đorđe i Marija Vajfert, Slavko i Mejbl Danlop Grujić, Branko i Bogdanka Ćopić, Ivo Andrić i Milica Babić, kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević, Tito i Davorjanka, i mnogi drugi. Sve adrese opisanih kuća i danas postoje, tako da je čitanje ove knjige istovremeno i poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije.

Povezana vest:  Umetnost u javnim prostorima