Izložba „Muzičko izdavaštvo u Beogradu između dva svetska rata“ otvorena je u prostorijama KUD „Abrašević“ u Resavskoj 78 i trajaće do 7. oktobra.
Organizatori su Gradska opština Savski venac i Kulturno umetničko duštvo „Abrašević“, a otvorena je u prisustvu velog broja zvanica, predstavnika Opštine Savski venac, poklonika muzike, članova KUD „Abrašević“, veterana i prijatelja društva.


Izložba “Muzičko izdavaštvo u Beogradu između dva svetska rata“ predstavlja jedinstvenu zaostavštinu, koju je ostavio prof. dr Milan Ž. Kovačić, poznatiji kao “Dramski”. Njegova porodica je decenijama čuvala ovaj vredan legat, a Milanova ćerka Mirjana Kovačić je velikodušno ustupila ovu muzičku kolekciju Gradskoj opštini Savski venac i KUD “Abrašević” da organizuju izložba.
Predstavljeno je više desetina plakata, poziva za koncerte i operske predstave, notnih zapisa i dokumenata, kao i muzikalija za klavir koji svedoče o izuzetno bogatom muzičkom izdavaštvu i životu u Beogradu između Velikog rata i Drugog svetskog rata.
Prof. dr Milan Ž. Kovačić “Dramski” je rođen u Beogradu, 1903. u činovničkoj porodici. Školovanje je počeo u Drugoj beogradskoj gimnaziji, a zatim na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta, dok muzičko obrazovanje datira iz muzičke škole “Stanković“. Svoje kasnije profesionalno usavršavanje nastavlja u Zagrebu, Milanu i Pragu. Kao student, ali i kasnije, pored redovne pravničke službe, radio je i u muzici kao vrsni pedagog.
U toku kerijere sarađivao je i vodio nekoliko akademskih pevačkih društava. Davao je časove operskog pevanja i klavira, a govorio je češki, italijanski i francuski, delimično i ruski i nemački.
Nakon oslobođenja, 1945. radio je u Muzikom odeljenju Radio Beograda. Otišao je 1947. u Prag radi daljeg muzičkog usavršavanja. Visoko muzičko obrazovanje stekao je na prestižnom Karlovom univerzitetu. Sa odbranom doktorske disertacije na temu “Život i delo Stevana St. Mokranjca“, 1952. postao je doktor filozofije. Narednih deset godina radio je u tamošnjim muzičkim školama, u Pragu, Ašu i Hebu. Od 1963. do 1967. bio je profesor u Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Pored toga, sarađivao je sa muzikom školom “Mokranjac“ iz Prištine, sa Domom Jugoslovenske armije u Prištini, sa prištinskim radiom, kao i sa isturenim školskim centrima u Svetozarevu i Leskovcu.
Od 1967. kako bi bio bliže porodici, prešao je u Gimnaziju u Obrenovcu, gde je, do penzije 1970. radio kao profesor muzičkog vaspitanja. Po penzionisanju, nastavio je rad kao vanredni profesor istorije umetnosti u Turističkoj školi na Novom Beogradu. Umro je u Beogradu 1986. i sahranjen je na Novom groblju.

Povezana vest:  Predstava „Bolivud“ na Nišvilu