Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, gošća je Sajma knjiga. U ponedeljak, 23. oktobra od 15 sati na štandu „4 zemlje 1 jezik“ u Hali 2 biće održan razgovor sa Hertom Miler „Okrutni Tango“ koji će voditi Nebojša Barać.

Istog dana od 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Herta Miler će se predstaviti pred beogradskom publikom u okviru književne večeri „Logika 29. februara“ koju će voditi čuveni nemački novinar i pisac Mihael Martens, zajedno s Ivanom Ivanjijem.

Život u totalitarizmu, strategije bekstva, odbrane ili barem očuvanja kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestana potraga za slobodom od terora podjednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje, sve su to teme koje čine okosnicu književnog dela Herte Miler, jedne od najčuvenijih savremenih svetskih spisateljica.

Povezana vest:  Treća knjiga iz serijala „Monstrumska škola" od subote u prodaji

Kao posebna poslastica ove jedinstvene večeri, izvode iz prevedenih dela Herte Miler čitaće naša ugledna glumica Mirjana Karanović.

Izdavačka kuća Laguna u saradnji sa Zlatnim zmajem ekskluzivno za Sajam knjiga prvi put na srpskom jeziku predstavlja knjigu „Životinja srca“, drugi roman Herte Miler objavljen 1994, koji govori o Rumuniji osamdesetih godina prošlog veka, o sveprisutnom strahu, o ideji bekstva iz Čaušeskuove diktature, o prijateljstvu, poverenju i izdaji. Ovaj roman je prepun očiglednih autobiografskih pojedinosti. I Herta Miler i junakinja romana su rumunske Švabice. I Herta Miler je od 1976. radila kao prevoditeljka tehničkih opisa mašina. I ona je, zato što je odbila da uhodi i potkazuje za Sekuritateu, dobila otkaz 1979. I ona je iskusila izdaju bliskih prijatelja. I Herti Miler je, baš kao i njenoj junakinji, odobren izlazak iz zemlje, nakon kojeg se seli u Nemačku. I njoj su dugo nakon preseljenja stizale pretnje smrću.

Povezana vest:  BELA KAFA U DKSG

Knjiga o strahu koja čarolijom reči čitaoca oslobađa straha.

Folker Kučer i Melinda Nađ Abonji, autori koji takođe pišu na nemačkom jeziku, biće gosti na Laguninom štandu u Hali 1 Beogradskog sajma. Kučer će se družiti sa čitaocima i potpisivati svoj roman „Jedan nerešen slučaj“ u četvrtak, 26. oktobra od 16 sati, a Melinda Nađ Abonji, autorka romana „Golubije srce“, biće na Sajmu u nedelju, 29. oktobra od 13 sati.

Povezana vest:  Koncert posvećen uspomeni na Pavarotija u Madlenianumu