Trideset šesta tribina Laguninog književnog kluba biće posvećena dobitniku Nemačke književne nagrade 2014, romanu „Kruso“ Luca Zajlera.

O ovom romanu, koji su kritičari nazvali „Čarobnim bregom“ 21. veka, u petak, 2. februara u 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u, govoriće teoretičarka književnosti Spomenka Krajčević, germanistkinje Jelena Kostić Tomović i Biljana Pajić, pisac Vladimir Tabašević i urednica u Laguni Janja Stjepanović.

Radnja romana „Kruso“, koji je postao takoreći kultni odmah po objavljivanju, dešava se na istočnoevropskom ostrvu Hidenze u vreme neposredno pre pada Berlinskog zida. Ostrvo je u to vreme, dakle osamdesetih godina prošlog veka, bilo svojevrsna enklava kontrakulture, svih onih koji nisu mogli ili nisu želeli da se uklope u postojeći sistem, a geografski položaj ostrva, koje je udaljeno pedesetak kilometara od granice Danske, omogućavao je i trajno bekstvo na Zapad preko Baltika.

Povezana vest:  Drezdenska filharmonija 12. aprila u Sava centru

Junak romana Edgar Ed Bendler, student germanistike, na korak je do samoubistva zbog tragičnog gubitka svoje devojke. U nadi da će pobeći od uspomena koje ga proganjaju, odlučuje da otputuje na ostrvo Hidenze. Ed uspeva da se zaposli kao perač sudova u sindikalnom hotelu „Kod pustinjaka“. Rad je mukotrpan, ali „posada“ čini neku vrstu porodice. Ed upoznaje Aleksandra Krusoviča Krusoa, koji na ostrvu vodi sistematsku akciju za zbrinjavanje „brodolomnika“, tj. svih onih koji su se uputili na ostrvo u nadi da će pobeći preko mora na Zapad.

Povezana vest:  Duboko lični roman o identitetu i pripadnosti - "Tugovanke za zavičajem" Ajada Aktara u prodaji od 20. novembra

Mnogo toga u ovom romanu preuzeto je iz stvarnog života. Sam autor bio je perač sudova na ostrvu Hidenze krajem osamdesetih, a jedan od glavnih likova – Kruso – izgrađen je na osnovu stvarne i veoma značajne figure na alternativnoj pank sceni Nemačke Demokratske Republike, koji se zvao Aljoša Rompe i čiji je bend bio preteča Ramštajna. Roman „Kruso“ tako odaje počast jednoj istočnonemačkoj alternativnoj kulturi i supkulturi koja je, paradoksalno, možda bila tako slobodna baš zato što je bila okružena prinudama i ograničenjima socijalističkog sistema – što istovremeno podiže svest o tome zbog čega su ljudi danas nostalgični kada je reč o NDR i ostalim bivšim socijalističkim republikama.

Povezana vest:  "Brit-Mari je bila tu" novi roman Frederika Bakmana

Luc Zajler je rođen 1963. u Geri u Tiringenu i živi u Vilhelmshorstu i Stokholmu. Dobitnik je brojnih priznanja, pored ostalih Nagrade „Ingeborg Bahman“, Bremenske književne nagrade i Fontaneove nagrade.

Roman „Kruso“ je na popustu od 30% do 2. februara u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.