„Poslednji potez“, kapitalno delo vrhunskog pripovedača Ivana Ivanjija, nudi originalan i svež pogled na prelomne događaje oko Drugog svetskog rata. Ovo je priča o komunistima i masonima, esesovcima i partizanima, ljubavima i prevarama, principima i njihovom napuštanju, ratu i izazovima novinarstva.

„Poslednji potez“, najpre objavljen na nemačkom jeziku, hronika je jedne banatske jevrejske porodice kroz pet generacija, koja sticajem okolnosti četiri puta menja svoje prezime. Priča počinje u Austrougarskoj sredinom XIX veka, vodi kroz Prvi svetski rat i borbe u Albaniji, Kraljevinu SHS i Jugoslaviju, Nemačku između dva rata, okupaciju Jugoslavije, Jugoslaviju posle rata, njen raspad, pa sve do današnjih dana. Pojedine epizode se događaju u Austriji, Velikoj Britaniji i Kini.

Povezana vest:  Banvilov "Nedodirljivi" o ruskom špijunu iz britanske elite

„U ovom delu nema autobiografskih momenata. U romanu se javljaju i istorijske ličnosti kao Moša Pijade, Vladimir Velebit, Vladislav Ribnikar, nemački esesovski pukovnik Hetl i drugi. Dosta pažnje sam posvetio masonima, čija je uloga u svim događajima koje opisujem prilično velika, mada naglašavam da je to roman, znači fikcija, zasnovana na temeljima ozbiljno proučavanih fakata“, objasnio je autor.

Povezana vest:  Koncert talenata pod pokoviteljstvom prve dame Srbije " Na krilima muzike“ održava se u Beogradu

Najviše pažnje je posvećeno predstavniku četvrte generacije, Rudiju, koji je nehotice dospeo u ulogu dvostrukog agenta. „Nemci su dugo mislili da radi za njih kao prevodilac i dostavljač informacija, a on je u stvari radio za pokret otpora, kome se priključio u poslednjem trenutku pre nego što će ga je Gestapo otkrio. On pred svoje samoubistvo podvlači pod porodičnu hroniku poslednji potez u nadi da će njegov sin i njegovi potomci živeti drugačijim, normalnim, dostojanstvenim životom“, rekao je Ivanji.

Povezana vest:  Vladici Grigoriju uručene nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"

„Poslednji potez“ možete kupiti od 1. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.