smederevo_tvrdjava_festivalAtelje 212 sa „Proslavom“ sutra na „Tvrđava teatru“

 

U glavnom programu drugog ambijentalnog pozorišnog festivala „Tvrđava teatar“ u Smederevu sutra će biti izvedena predstava Ateljea 212 „Proslava“ u režiji Ive Milošević, po istoimenom danskom filmu.

Film „Festen“ (Proslava), u režiji Tomasa Vinterberga, koji je sa Morgensom Rukovom napisao scenario za ovu porodičnu i društveno-kritičku dramu, bio je 1998. godine prvi film snimljen po pravilima manifesta „Dogma 95“, čiji su autori Vinterberg i Lars fon Trir.

Povezana vest:  Dragan Velikić 16. januara u Novom Sadu

Posle velikog međunarodnog uspeha tog filma, pozorišnu adaptaciju scenarija uradio je Bo hr. Hansen.

Rediteljka Milošević odlučila se za stilizovanu scensku realizaciju komada i uspela da uzbudljivo prikaže ponor između lica i naličja u odnosima između članova jedne bogate porodice, hipokriziju i zlo koji se prelivaju preko maski humanosti i lepog vaspitanja, ocenila je kritika.

Povezana vest:  "365 jezičkih crtica" - kako da pravilno govorimo i pišemo

Premijera u Ateljeu bila je u junu prošle godine. Za ulogu Kristijana u toj drami Bojan Žirović je dobio nagradu „Miloš Žutić“ za 2009.

U ansamblu su i Miodrag Krstović, Gorica Popović, Radovan Vujović, Radmila Tomović, Renata Ulmanski i drugi.

„Proslava“ je poslednja predstava u takmičarskom programu „Tvrđava teatra“, koji će biti završen proglašenjem i uručenjem nagrada u petak, 20. avgusta.

Povezana vest:  Novi roman Tonija Parsonsa, od 9. jula u prodaji