guca_devojke_u_nosnjiSvečani defile i predstava stare dragačevske svadbe
Trubačkom budilicom jutros je u Guči počeo pretposlednji dan 50. Dragačevskog sabora trubača.
Bogat kulturno-umetnički program nastavljen je velikom paradom u kojoj je glavnim ulicama prošlo više od 1.500 učesnika iz zemlje i sveta.
Pored gostiju iz Francuske, Australije i Poljske, u svečanom defileu bili su orkestri i folklorne grupe iz svih bivših jugoslovenskih republika.
Tačno u podne na pozornici ispred Doma kulture počela je improvizacija stare dragačevske svadbe, baš onakve kakva je izgledala pre dva veka, sa sramežljivom mladom, raspoloženim đuvegijom i veselim starim svatom.
Poslenici javne reči iz pisanih i elektronskih medija, koji su prilježno pratili brojna saborska događanja, imali su čast da ih na poslednjoj konferenciji za novinare zabavlja orkestar Prve trube sveta Dejana Petrovića iz Dubokog kod Užica.
Sve do večeras u 20 časaova, kada počinje finalno takmičenje 16 najboljih trubačkih orkestara, brojne posetioce zabavljaju orkestri i pevačke grupe iz Tetova, Trebinja, Herceg Novog, Poljske, Australije i raznih krajeva Srbije.
Večeras će biti priređen koncert Miroslava Ilića, a obaviće se i izbor najlepše saborašice. Stručni žiri, kome predsedava etnomuzikolog dr Mirjana Zakić, neće imati lak posao jer će se za prestižne saborske nagrade nadmetati i pobednici internacionalnog takmičenja Dejan Petrović i Ekrem Mamutović.
Jubilarni Dragačevski sabor završava se sutra. Tokom dana posetioce će, pored domaćih orkestara i pevača, zabavljati i ovde već odomaćena i po originalnom nastupu atraktivna grupa „Desdens“, koju sačinjavaju Aboridžini, starosedeoci Australije.
U 15 časova pred Domom kulture poceće koncert pobednika sabora, koji se završava uveče uobičajenim velikim saborskim kolom pod sloganom „Doviđenja do idućeg sabora“.
Povezana vest:  Dečji dani na Beogradskom sajmu knjiga