zupska_berbaŽupska berba u Aleksandrovcu od 23. do 26. septembra
Tradicionalna privredno-turistička manifestacija „Župska berba“ u Aleksandrovcu održaće se od 23. do 26. septembra, rekao je danas predsednik organizacionog odbora i predsednik opštine Jugoslav Stajkovac.
Moto ovogodišnje, 47. po redu „Župske berbe“ je „Ljubav, vera, nada, vino“.
U okviru trodnevnog programa koji će se odvijati na centralnom gradskom trgu i nekoliko otvorenih scena u gradu, predviđeno je nekoliko koncerata, izložbi i literarnih programa.
Posetioce „Župske berbe“ i ove godine dočekaće tradicionalna fontana vina, vinska ulica, župska svadba, slikarska kolonija i međunarodni festival folklora.
Kako je rekao Stajkovac, manifestacija će koštati oko pet miliona dinara, pri čemu će deo sredstava biti obezbeđen izdavanjem poslovnog prostora u vreme berbe, a deo će izdvojiti Ministarstvo ekonomije kao podršku razvoju vinskog turizma.
Aleksandrovačka Župa koju često nazivaju i sprskom Šampanjom jedno je od najpoznatijih srpskih vinogorja sa oko 2.500 hektara pod vinogradima, a vrhunska vina koja proizvodi sve veći broj malih vinarija izvoze se u Japan, Ameriku i zemlje zapadne Evrope.
Prema očekivanjima organizatora, ovogodišnju „Župsku berbu“ posetiće oko pola miliona ljudi, koliko ih je bilo i na prošlogodišnjoj manifestaciji.
Povezana vest:  Priče o putovanjima - "Zov daljine" u prodaji od 20. oktobra