Henkel_Art_Award

Finalisti iz Srbije na izboru HENKEL ART.AWARD. 2010

 

U susret finalnoj ceremoniji, koja će se održati u Beču u novembru, finalisti takmičenja Henkel Art.Award 2010 okupili su se sa predstavnicima kompanije Henkel i podelili svoja očekivanja i utiske. Ove godine pred očima srpske i potencijalno evropske  javnosti, našla se ekipa već prilično renomiranih umetnika koju čine Miodrag Krkobabić, Violeta i Eduard Balaž, kao i tek svršeni student Likovne akademije u Beogradu, Nina Simonović.

Lepota i jedna od vrednosti te nagrade je upravo u tome što se mogu prijaviti i umetnici koji su već vrlo iskusni i cenjeni, a imaju ispod 40 godina starosti, kao i oni koji su tek na početku osvajanja sopstvenog umetničkog identiteta i prostora.

I ove godine umetnici su imali mogućnost da se prijave u nekoliko kategorija: slikarstvo, crtež, fotografija, video materijali i instalacija.

Povezana vest:  Šest razloga da ove nedelje budete na „Kaleidoskopu kulture“

-Henkel Art Award je značajna zbog ulaganja u savremenu umetnost od strane biznis sektora, što na našim prostorima još uvek nije dovoljno razvijena praksa. Biti finalista ovog konkursa znači otvaranje mogućnosti dalje afirmacije u evropskim profesionalnim krugovima, ali postavlja zadatak pred organizatore u Srbiji da kroz dalju aktivaciju u lokalu nastave saradnju sa umetnicima i stimulišu razvoj savremene umetnosti u Srbiji. –složili su se životni i umetnički partneri Violeta i Eduard Balaž, koji zajedno uspešno nastupaju kao Urtica – grupa za umetnička i medijska istraživanja.

 

Mladoj umetnici Nini Simonović nagrada je dala dragoceno ohrabrenje na početku  karijere: -“Za mene kao mladog umetnika, činjenica da sam jedan od finalista Henkel Art Award je jedno značajno priznanje, i lep podsticaj. S druge, praktične strane, to je nešto sto bi moglo da skrene pažnju na ono čime se bavim i potencijalno mi otvori sledeće prilike za izlaganje i dalje napredovanje prema pronalaženju sopstvenog mesta u okvirima onoga sto čini umetnost danas.

Povezana vest:  DKC – 60 godina kultnog beogradskog bioskopa

 

A Miodrag Krkobabić, koji drži predavanja, radionice i projekte koji povezuju savremeni život, umetnost i kulturu širom sveta, ocenio je da je konkurs bolje profilisan nego ranijih godina i uz neke korekcije mogao bi bitno uticati na našu umetničku scenu, koja postoji samo u delovima ali ne i kao povezana celina: „Stavljanje akcenta na edukaciju i umetničku produkciju mladih lokalnih umetnika donelo bi Henkelu znatno veću vidljivost i prisutnost i u budućnosti znatno veći odaziv na sam konkurs, jer bi samo oglašavanje i prisutnost u medijima bilo moguće poboljšati tek kada bi se stručno profilisali mediji“.

Povezana vest:  Novosadska Noć muzeja u znaku X jubileja

Da podsetimo, takmičenje pruža umetnicima priliku da izlože svoje radove van granica svoje zemlje i osvoje nagradu od 7 hiljada evra. Pored toga, Henkel, u saradnji sa muzejom moderne umetnosti MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig), pobedniku pruža jedinstvenu priliku da održi individualnu izložbu u prostorijama tog muzeja u Beču,  kao i organizovanje izložbe u matičnoj zemlji umetnika. U saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom KulturKontakt iz Austrije, Henkel CEE takođe imenuje i dobitnika nagrade Henkel Art.Award. za Mlade Umetnike iz centralne i istočne Evrope, koja uključuje novčanu nagradu od 2 hiljade evra.