bitef_2010Jovan Ćirilov o neizostavnim predstavama 44. Bitefa

 

Umetnički direktor i selektor Bitefa Jovan Ćirilov izjavio je danas Tanjugu da na predstojećem, 44. festivalu, od 15. do 25. septembra, svakako treba videti predstave „Izabelina soba“, „Ujka Vanja“, „Tri sestre“ i „Teorema“.

Na pitanje šta bi preporučio publici on je odgovorio da, pre svega, misli na belgijsku predstavu „Izabelina soba“, kojom počinje Bitef i čiji će reditelj Jan Lauers otvoriti festival.

-To je predstava koja je za svakoga, ali u dobrom smislu. Svako u njoj može da nađe nešto, onaj ko voli moderno pozorište, savremenu formu, ko voli pesmu i igru na visokom nivou, ko voli glumu – rekao je on, dodajući da u predstavi učestvuje slavna glumica Vivijan de Mojnk koja je „belgijska Mira Stupica“.

Povezana vest:  Tejt modern slavi deset godina rada

Ćirilov je skrenuo pažnju i na dve predstave po dramama Antona Pavloviča Čehova, čime se obeležava 150 godina od rođenja velikog ruskog pisca.

-Jako je značajna nemačka predstava ‘Ujka Vanja’, u režiji pokojnog Jirgena Goša, čiji je dolazak na Bitef pomogao Gete institut, kao i ruska predstava ‘Tri sestre’ – to je početak traganja za drugačijim Čehovom od onog iz doba Stanislavskog – obrazložio je on.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe Natalije Petković: “Digitalni protok” 6. oktobra SUPERMARKET concept store

Selektor je dodao da je „i poljska predstava – Pazolinijeva ‘Teorema’ nešto što je izuzetno po svojoj dekadentnoj suptilnosti“.

Na pitanje koji je današnji značaj Bitefa, Ćirilov je odgovorio da mu je „drago što se u poslednjih pet godina pokazuje da je naša mlada generacija reditelja pratila Bitef i da su oni – ne pod uticajem, nego u koordinatnom sistemu“ novih pozorišnih tendencija.

Povezana vest:  Subotica: Zajednička izložba subotičkog Dečjeg pozorišta i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina

-Imao sam utisak da je tokom prvih Bitefa bilo da se ljudi informišu, a da reditelji teraju svoje. Bio je to neki konzervativizam, tamo negde šezdesetih godina – kazao je on i istakao da je radosna vest što Bitef sada suštinski znači mnogo za ovdašnje umetnike.

-Osim toga, održavanje Bitefa prikazuje jednu drugu Srbiju, modernu, savremenu. Toliko često ima loših vesti o nama, a preko tog Bitefa vidimo da smo davno već u Evropi i u svetu – zaključio je Ćirilov.