jovan_cirilov_promocijaOdržana promocija knjige Jovana Ćirilova
Prvog septembarskog dana, u knjižari Delfi SKC u 12 sati održana je promocija knjige „Svi moji savremenici“ Jovana Ćirilova. Na promociji su govorili Dejan Papić, direktor IP Laguna, Rada Đuričin, dramska umetnica, Dejan Mihailović, urednik IP Laguna i Aleksandar Mandić , reditelj.
Brojne novinare, prijatelje i posetioce koji su prisustvovali promociji pozdravio je u ime IP Laguna direktor Dejan Papić koji je naglasio da je najveća počast Lagune od njenog osnivanja to što je objavila ovu knjigu. „Među svedočanstvima o epohi koju smo voleli uvek postoji ključni svedok, koji je često i akter dešavanja. Jovan Ćirilov je takav ključni svedok, stvaralac i akter epohe“, rekao je Dejan Papić.
Rada Đuričin je, zatim, podelila svoje utiske o knjizi sa publikom i rekla da je ovo svakako zanimljiva knjiga za širok krug čitalaca jer je napisana dobronamerno i otvoreno, nalik samom autoru. „To je knjiga koju od sveg srca preporučujem“, rekla je, a onda pročitala divan odlomak o majci Jovana Ćirilova rekavši da upravo taj odlomak najlepše govori o njemu.
Dejan Mihailović, urednik IP Laguna, rekao je da su „Svi moji savremenici“ dragoceno svedočanstvo naše epohe i neformalni pozorišni priručnik, takoreći bedeker BITEF-a, ali i portet njegovih nekadašnjih i budućih učesnika.
Reditelj Aleksandar Mandić govorio je o dobronamernom Jovanu Ćirilovu koji je „lepim, tačnim, normalnim i prozračnim srpskim jezikom“ govorio o svojim savremenicima, bez tračeva, intriga, ironičnih aluzija, nikoga nije grdio niti predstavio sebe kao pametnijeg od njih. Da je na isti način predstavio i nobelovce kao i prodavce karata, i dodao da: „Ako nam je stalo da budemo bolji, čitajmo onda onako kako je Jovan napisao.“
Z a kraj, Jovan Ćirilov je i sam uzeo reč i rekao da mu je najdraže to što ga već posle nekoliko dana na ulici sreću poznate i nepoznate osobe koje su pročitale knjigu. „To su raznoliki portreti i drago mi je da su tako shvaćeni. Te portrete je biralo vreme, ilustrovani su fotografijama, a pisao ih je Slučaj, u različitim vremenima. Oni su dobronamerni i drago mi je što danas postoji interesovanje za takve portrete u kojima nema intriga“, rekao je Ćirilov. Na pitanje hoće li možda biti i treće knjige odgovorio je da to zavisi od „Blica“ (u kome objavljuje svoje kolumne) i „Lagune“.
Promocija je završena polusatnim potpisivanjem knjiga u svečanom raspoloženju.
Povezana vest:  Počinje festivalski mesec u Srpskom narodnom pozorištu