bitef_2010Nemačka predstava „Ujka Vanja“ sutra na Bitefu

 

U glavnom progamu 44. Bitefa sutra će učestvovati „Dojčes teatar“ iz Berlina, koji će na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta izvesti Čehovljevog „Ujka Vanju“ u režiji Jirgena Goša.

Ta predstava je najavljena kao jedna od najboljih na ovogodišnjem festivalu, a sa njom, uz rusku verziju „Tri sestre“ (24. septembra) i tribinu posvećenu Čehovu (23. septembra), Bitef obeležava 150 godina od rođenja klasika ruske literature.

Selektorka Anja Suša istakla je u intervjuu Tanjugu da je „Ujka Vanja“ briljantna predstava, a da je Goš (1943-2009) bio jedan od najmarkantnijih i najboljih interpretatora Čehova u savremenoj pozorišnoj praksi i u kontekstu nemačkog pozorišta, a i šire od toga.

Povezana vest:  Reprezentacija džezera iz Pekinga i glumaca iz Šangaja na Nišvilu

„To je jedna od najboljih aktuelnih nemačkih pozorišnih produkcija, dobila je priznanja kako nemačke tako i internacionalne kritike i zaista je autoritativna predstava koja nam dolazi sa ozbiljnim referencama“, rekla je Suša.

Goš je pravi primer reditelja koji je ponudio jako zanimljiv pristup velikom ruskom piscu, te će publika Bitefa moći da vidi Čehova u modernoj interpretaciji koja odgovara duhu vremena i senzibilitetu savremenog gledaoca.

Povezana vest:  Novi triler Vanje Bulića "Savin osvetnik" u prodaji od 14. jula

Poslednja predstava Goša, koga se publika Bitefa seća po originalnoj verziji Šekspirovog „Magbeta“ iz 2007. godine, zahteva i strpljenje jer traje tri i po sata. Naslovnu ulogu igra Ulrih Mates, Sonju – Meike Droste, Serebjakova – Kristiajn Grashof, Elenu Andrejevnu – Konstanca Beker, a u ansamblu su i Gudrun Riter, Jens Harcer i drugi.

Dizajn scene i kostima uradio je Johan Šic, a dizajn svetla Hening Štrek.

Povezana vest:  Svetski žiri proglasio - fotografija iz Srbije najlepša na svetu!

Na Bitefu će sutra uveče u Pozorištu na Terazijama biti reprizirana predstava iz glavnog programa „Tužni tropi“ u izvođenju trupe „Kompanija Virđilio Sijeni“ iz Firence.

Idejni autor, koreograf i scenograf Sijeni za ovu predstavu bio je inspirisan delom velikog francuskog antropologa Kloda Levi- Strosa.

U pratećem programu „Bitef Polifonija“ sutra će u Ustanovi kulture „Vuk“ biti održana prezentacija projekta i otvorena radionica pod nazivom „Ti i ja smo mi“.