teoremaPredstava i film „Teorema“ u utorak na Bitefu
U glavnom programu 44. Bitefa u utorak će biti izvedena poljska predstava „T.e.o.r.e.m.a.“ reditelja Gžegoža Jažine, dok će u pratećem programu biti prikazan italijanski film „Teorema“ Pjera Paola Pazolinija.
Teatar „TR Varšava“ gostovaće na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (od 20,30 sati), a posle predstave biće održan razgovor na temu „Buđenje tela i uspavano društvo“. Predstava će biti reprizirana u nacionalnom teatru u sredu uveče.
Slavni poljski reditelj Jažina, poznat našoj publici po predstavi „Proslava“, koja je učestvovala na 36. Bitefu, ovoga puta dolazi sa predstavom za koju je napisao i tekst inspirisan Pazolinijevim istoimenom romanom i filmom. Kritika ističe da je neobičnu pazolinijevsku temu Jažina pretvorio u pozorište retke lepote i začudnosti, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uloge igraju Jadviga Jankovska, Danuta Stenka, Katarina Varnke, Jan Dravnel, Jan Englert, Rafal Maćkoviak i Sebastijan Pavlak, u scenografiji Magdalene Maciejevske i uz muziku Jaceka Grudziena i Pjotra Dominskog.
U programu „Bitef na filmu“ u Muzeju kinoteke (u 17,30) biće prikazan italijanski film „Teorema“ Pjera Paola Pazolinija (1922-1975). Ekranizacija njegovog istoimenog romana koji je izazvao velike kontroverze snimljena je 1968. godine. Uloge igraju poznati glumci tog vremena Silvana Mangano, Terens Stemp, Masimo Điroti i Laura Beti. Ovaj film je istovremeno politička alegorija i savremena mistična bajka, fuzija marksizma i religije, kako je u katalogu Bitefa ocenio kritičar Slobodan Aranđelović. U formi filmskog eseja Pazolini analizira raspad buržoaske porodice posle neočekivane posete savremenog spasitelja – Hrista i Marksa sjedinjenih u enigmatičnom liku, koji igra Stemp. Vizuelno briljantan i šokantan u tretmanu teme, film je klinički hladnokrvna vivisekcija simbola samouništenja, začinjen erotikom i dekadencijom visokog emotivnog naboja. U okviru festivala sutra će u Bitef art kafeu (u 18 sati) biti predstavljen projekat i održana panel diskusija o umrežavanju i međunarodnoj saradnji.
Ovaj projekat je nastao kao međunarodna partnerska inicijativa Univerziteta umetnosti u Beogradu, organizacije (Velika Britanija) i Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umetnost NATFA iz Sofije (Bugarska), uz podršku programa Britanskog saveta. Portal predstavlja sveobuhvatni izvor informacija relevantnih za pozorišnu zajednicu u Srbiji i služi kao sredstvo informisanja, edukacije, promocije, oglašavanja, umrežavanja, u cilju jačanja pozorišne scene u Srbiji, kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou. Portal je dvojezičan i svi sadržaji dostupni su na srpskom i engleskom jeziku. Moderatori na panel diskusiji biće profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu dr Milena Dragićević Šešić i producent mr Aleksandar Brkić.
Povezana vest:  Lagunin književni klub: "Suludo bogati Azijci", petak u 18h, Delfi SKC