oktobarski_salonInstalacija Emotivni gradovi najavljuje 51. Oktobarski salon

 

Svetlosnom instalacijom švedskog umetnika Erika Krikorca, pod nazivom „Emotivni gradovi“, koja će biti postavljena 5. oktobra na beogradskoj palati Albanija, biće najavljen ovogodišnji, 51. Oktobarski salon.

Direktorka Kulturnog centra Beograda (KCB) Mia David rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da će postavljanjem svetlosne instalacije 5. oktobra, ujedno, biti obeležena i 10. Godišnjica demokratskih promena u Srbiji.

Krikorcova svetlosna instalacija podrazumeva svakodnevno emotivanje jedne od sedam boja koje će građani Beograda birati u skladu sa svojim raspoloženjem.

Građani će moći da biraju boju svog raspoloženja na internet stranici www.emotionalcities.com, a s palate Albanije svakodnevno će biti emitovana boja koja je dobila najviše glasova, sve do zatvaranja Oktobarskog salona, 21. novembra.

Povezana vest:  "Golmanov strah od penala" nobelovca Petera Handkea u prodaji od 5. decembra

Oktobarski salon će, kako je ranije najavljeno, biti otvoren 8. oktobra u budućem prostoru Muzeja grada Beograda, odnosno u nekadašnjem vojnom objektu u Resavskoj ulici 40a.

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović rekla je da je prostor u koji ta ustanova treba da bude smeštena u veoma lošem stanju jer dugo nije bio u upotrebi i dodala da će konkurs za njegovu obnovu i preuređenje biti raspisan do kraja godine.

Ono što ovogodišnji Oktobarski salon čini specifičnim u poređenju s proteklim izdanjima te likovne manifestacije jeste to što će na glavnoj izložbi biti predstavljeni samo video radovi domaćih i inostranih umetnika, uz određeni broj instalacija.

Povezana vest:  Jesenji Inkluzivni Bazar Rukotvorina h.ART@FAKT 4

Izložba će se odvijati pod motom „Noć nam prija“, citatom preuzetim iz dela Horhea Luisa Borhesa, u kojem noć predstavlja metaforu za put ka sećanju, kolektivnom i individualnom, istražujući na koji način biramo šta ćemo pamtiti, a šta zaboraviti, rekao je ovogodišnji kurator izložbe Johan Puset.

U saradnji sa Seliom Prado Puset je za 51. Oktobarski salon odabrao video radove 18 umetnika, među kojima su autori iz Nemačke, Velike Britanije, Indije, SAD, Švedske, Danske, Južnoafričke Republike, Holandije, Češke, Italije, kao i iz država bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  DKC – 60 godina kultnog beogradskog bioskopa

Mia David je dodala da će Oktobarski salon ove godine obeležiti i brojni prateći programi, među kojima je izložba radova Sigalit Landau iz Izraela, dobitnice nagrade KCB-a na 49. oktobarskom salonu, kao i izložba radova Renea Bloka „Love it or Leave it“.

Izložba Sigalit Landau biće postavljena u Likovnoj galeriji KCB-a, dok će izložbu Renea Bloka publika moći da pogleda u galeriji „Artget“.

Najavljeni su i stručna konferencija o kulturnoj politici, brojna predavanja i razgovori s umetnicima, stručna vođenja kroz izložbe i drugi edukativni programi.