Subotica - Grad festivala white backgroundSubotički festivali do kraja godine
Tokom jeseni i sve do kraja godine, Subotica nastavlja svoj život grada festivala, pokazujući da tokom cele kalendarske godine predstavlja značajno središte na mapi regionalne i evropske kulture.
Do kraja godine, ljubitelje muzike, klasičnog i plesnog teatra i radoznale posetioce spremne da upoznaju susedne, specifične kulture, u Subotici očekuju još četiri festivala – Ambush, Desiré Central Station, Jazziré i Romart. Okupljeni oko zajedničke inicijative Subotica – grad festivala, ovi festivali, zajedno sa manifestacijama koje smo do sada predstavili, čine deo jedinstvene kulturne ponude jednog od najlepših gradova u regionu koji tokom čitave godine punim srcem privlači veliki broj gostiju iz čitavog sveta.
Ambush music festival (novembar)
Festival nove (new age) muzike, Ambush music festival održava se već treću godinu zaredom u oktobru mesecu, na više lokacija u Subotici.
U okviru svog muzičkog programa, Ambush festival publici predstavlja alternativne, ali nadasve kvalitetne izvođače i bendove u regionu. Savremeni pristup muzici i umetnosti uopšte, u kreiranju dosadašnjih izdanja Festivala, doprineli su da Ambush postane idealna prilika za upoznavanje sa savremenim tokovima nekomercijalne muzike i umetnosti.
Do sada su na Festivalu nastupali neki od najuticajnijih new-age sastava iz regiona, između ostalih, port-royal (Italija), Lars Stigler (Austrija), Ana Never (Srbija), Zemlja br.9 (Srbija), Went (Srbija), Man Zero (Hrvatska), Pozvakowski (Mađarska) i drugi.
Ovogodišnje, treće izdanje Ambush festivala održava se od  2. do 7. novembra, u subotičkoj Baš Kući i na sceni Dečjeg pozorišta (bivši „Kostolanyi szinhaz“). Na Festivalu će nastupiti: Shield Your Eyes (Velika Britanija), Khuda (Velika Britanija), Ivan Čkonjević (Srbija), Temple Of The Smoke (Srbija), Coma Stereo (Slovenija), Nikki Louder (Slovenija), Rosa Parks (Mađarska), Dorena (Švedska), Ana Never (Srbija),  (izmenavremena) (Srbija), Jasmine & The Petals (Srbija), delta43 (Srbija) i Lakmus Red (Srbija).
Desiré Central Station (novembar)
Međunarodni festival savremene pozorišne i plesne umetnosti Desiré Central Station održava se svake godine u novembru mesecu, na više pozorišnih i bioskopskih lokacija u Subotici.
Svake godine, u toku sedam dana Festivala, ljubitelji savremene plesne i pozorišne umetnosti imaju priliku da uživaju u 10 do 15 predstava i performansa eminentnih umetničkih trupa iz regiona. Uz glavni program, Festival organizuje i koncerte, izložbe, radionice, filmske projekcije, kao i okrugle stolove.
Nazvan po subotičkom pesniku i piscu koji je ostavio značajan trag u mađarskoj književnosti s’ početka 20. veka, Deži Kostolanjiju (čiji je nadimak bio Desiré), ovaj subotički Festival održava plamen autentične umetnosti.
Ovogodišnje, drugo po redu izdanje Desiré festivala biće održano od 22. do 29. novembra, pod sloganom „North/South“. U okviru glavnog programa Festivala, u Pozorištu „Deže Kostolanji”, na Sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, u Mađarskom kulturnom centru „Nepker” i Modernoj galeriji Likovni susret posetioci će moći da pogledaju 15 predstava pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Srbije.
Jazziré (novembar)
Festival savremenog jazza, Jazziré održava se svake godine tokom novembra meseca na više lokacija u Subotici.
Festival koji je nastao iz entuzijazma organizatora Večeri savremenog vojvođanskog jazza, teži da svojim savremenim pristupom jazz muzici, približi ovaj muzički žanr što većem broju ljubitelja muzike, posebno mlađim generacijama.
U nastojanju da oslobodi prostor za nekonvencionalno umetničko izražavanje, program Jazziréa je, pored jazza, otvoren za savremene muzičke tendencije nastale pod uticajem tehnološkog napretka (experimental, fusion, electronica, trip-hop).
Ovogodišnje izdanje Festivala predstaviće muzičare i sastave iz Češke, Poljske, Mađarske i Srbije, a Festival će, pored koncertnog dela programa, posebno organizovati niz događaja u formi clubbinga sa ciljem da promoviše jazz kod što šireg kruga potencijalnih posetilaca i budućih ljubitelja jazza.
Romart (oktobar – novembar)
Međunarodni festival kulture Roma, Romart održava se svake godine krajem oktobra – početkom novembra, na više lokacija u Subotici i na Paliću.
U okviru festivalskog programa, svake godine nastupaju romski i orkestri inspirisani romskom muzikom, iz Mađarske, Rumunije, Srbije i celog regiona. Na Romartu su, takođe, zastupljeni izvođači klasične muzike, opere, jazza i novih muzičkih pravaca poput rapa ili hip-hop-a, kao i pozorišni i filmski autori. Festival organizuje i posebne strukovne radionice za talentovanu romsku decu i omladinu.
Romart je osnovan sa ciljem da se što širem auditorijumu približi specifična romska muzika i, uopšte, romska kultura koja u savremenom svetu privlači sve više interesovanja i komunicira sa svetskim trendovima.
Do sada su na Romartu gostovali neki od velikana i značajnih predstavnika romske muzike kao što su Šaban Bajramović, Orkestar 100 violina, Jadranka Jovanović, KAL, Kornel Kurina, Gyass band.
Povezana vest:  Drama "Zmajeubice" Milene Marković u JDP-u