dali_bgIzložbu Salvador Dali – Božanstveni svetovi u prvih mesec dana videlo 10.000 posetilaca

 

 

 

Izložbu originalnih grafičkih radova Salvadora Dalija – Božanstveni svetovi, koja je otvorena 2. septembra u Muzeju Istorije Jugoslavije (Muzej 25. maj), u prvih mesec dana posetilo je više od 10.000 ljudi, što predstavlja nezapamćenu posetu ovom Muzeju u poslednjih nekoliko godina.  Izložbu svakodnevno posećuje veliki broj Beogradjana, brojnih stranih turista, kao i organizovanih grupa iz Srbije i Regiona.

 

Izložbu je do sada postetio veliki broj osnovnih i srednjih škola ne samo iz Beograda već i iz ostalih gradova iz Srbije.

 

Izložba Božanstveni svetovi ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu. Svi posetioci su u prilici da pogledaju izložbu uz stručno vođenje istoričara umetnosti, a grupna stručna vođenja organizovana su sredom i četvrtkom od 18.00, i subotom i nedeljom u dva termina: u 12.00 i u 18.00.

 

Članove Facebook grupe Dali u Beogradu, koji tačno odgovore na zadata pitanja već dve nedelje nagrađujemo besplatnim ulaznicama i zanimljivim nagradama. Za oktobar su planirane još neke zanimljive akcije ( tematska žurka, aukcija i dugo najavljivano prikazivanje filmova vezanih za Salvadora Dalija)

 

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Institutu Cervantes, povodom objave nominovanih za MTV nagrade, koje će se dogoditi u Madridu 7. Novembra, između ostalih je govorio i njegova ekselencija ambasador Kraljevine Španije, Injigo de Palasio Espanja, koji je pohvalio i istakao značaj organizacije izložbe Božanstveni svetovi, i da je to još jedan vid kvalitetne kulturne razmene sa Španijom.

Povezana vest:  Raspisan javni poziv za dodelu nagrade „Petar Banićević“

 

Pored izložbe Salvadora Dalija, u Muzeju 25 maj od 18. Septembra do 11. oktobra postavljena je izložba grafika Gradskog muzeja iz Sombora – Krhke Crte Vremena. Izložba  predstavlja jedinstvenu kolekciju savremenog crteža umetnika iz Regiona i radjene su u gotovo istom periodu kad i Dalijeve grafike. Ulaz na ovu izložbu je bespaltan.

 

Zahvaljujući organizatoru, slovenačkoj galerijei Deva Puri, posetioci Muzeja 25 maj u prilici su da vide preko 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa: Biblia Sacra i Božanstvena komedija. Oba opusa su po prvi put u Srbiji prikazana zajedno u celosti.

 

 

Izloženi radovi:

 

– 100 Dalijevih grafika Božanstvene komedije iz 1964. godine

– 106 Dalijevih grafika Biblia Sacra  iz 1967. godine

– dve potpune (70 grafičkih listova) dekompozicije drvoreza Božanstvene komedije

– 6 originalnih knjiga Božanstvene komedije

– markice italijanske vlade za 700 godišnjicu Danteovog rodjenja

– naslovi svih izloženih radova, stihovi uz Božanstvenu komediju, objašnjenje

opusa Biblia Sacra, objašnjenje opusa Božanstvene komedije, objašnjenje dekompozicija

Organizator je za ovu priliku obezbedio i jedan broj originalnih grafika za prodaju. Grafike su podeljene u 5 kategorija i cene se kreću od 30.000 do 70.000 dinara.

 

 

Biblia Sacra

Dalijeve ilustracije za Biblia Sacra čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Biblija je bila izdata 1969. godine, od izdavačke kuće Ricoli  (Rizzoli)  u Milanu.  Celokupni tiraž je 1677 primeraka, bez probnih otisaka. Biblija se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. godine, a naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da će umetnika vratiti Bogu a proučavanjem Biblije, nazad u okrilje rimokatoličke crkve. Ilustracije se zasnivaju na širokoj raznolikosti slika, baziranih na hrišćanskoj ikonografiji, a i na ikonografiji klasične mitologija. Pri detaljnijem pregledu dela, veoma je očigledna i Dalijeva spontanost pri stvaranju ilustracija, jer je koristio posebnu tehniku – buletizam, njegov sopstveni izum, pri kojoj je arkebuzu (vrstu starinskog pištolja) „punio” kapsulama napunjenim bojom, i ispaljivao ih na prazan papir. Efekte (spontane fleke) je zatim uključio u ilustracije.  Svaku ilustraciju prate i tekstualni odlomci iz Starog i Novog Zaveta.

Povezana vest:  Triler koji se čita u jednom dahu: Reci da si moja

Zanimljiv podatak je da je pre Dalija, Biblija bila samo dva puta ilustrovana  – jednom u 18.  I jednom u 19.veku.

 

 

Božanstvena komedija

Nešto sasvim drugo ga je guralo u istraživanje Danteovog sveta i njegove Božanstvene komedije, jer se Dali već decenijama bavio tim srednjovekovnim literarnim genijem. Kada ga je italijanska vlada 1950. godine, na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja, angažovala da za posebno izdanje Božanstvene komedije naslika ilustracije, izjavio je da delo oslikava njegov lični duhovni razvoj. Kasnije je kontraverzno izjavio, da Komediju nikada nije čitao.

Za ilustracije je Dali napravio 101 akvarel između 1950. i 1952. godine. Italijanski  Državni poligrafički institut je 1954. godine objavio knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini, u obliku litografija sa uzorcima stranica teksta. Odmah je naišla na neodobravanje. Komunistička partija je protestvovala protiv „rasipanja novca”, koji je neophodan za bolje namene, a nacionalisti su nasuprot tome protestvovali što delo najznačajnijeg italijanskog pesnika ilustruje Španac. Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih marki (marke će takođe moći da se vide na izložbi).

Povezana vest:  Sajam knjiga – Ljubav prema knjizi traje. Knjiga ima budućnost!

Posle posredovanja izdavača Žozefa Foreja (Joseph Forêt), 1959. godine projekat je preuzela i finansirala francuska izdavačka kuća Editions d’Art Les Heures Claires. Delo su izvodila dva visoko kvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza – ksilografiju. Slika pri ovom postupku, za razliku od klasičnog drvoreza, nije urezana u ploču, već su iz ploče izrezani oni delovi kojih nema na grafici. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963 godine, i nastalo je 3500 ploča za sto otisaka (oko 35 boja za jednu grafiku). Delo je izdato u Parizu u šest knjiga : prvo Raj, a zatim i Čistilište i Pakao, za koji je bilo najviše interesovanja. Bilo je izdato 4798 knjiga, a u Francuskoj je zajedno sa serijama grafika bez teksta izašlo 5346 odštampanih serija Dalijevih ilustracija. Luksuznim knjigama (33) su dodati neki od originalnih akvarela, zbog čega im je danas nemoguće ući u trag. Na izložbi će moći da se vide grafički listovi iz francuskog izdanja.

 

 

 

 

 

Izložba Salvador Dali – Božanstveni svetovi

Mesto: Muzej 25 maj, ulica Botićeva 6, Dedinje, Beograd

Period: od 3. septembra do 14. novembra 2010. godine, svakim danom osim ponedeljka

Radno vreme: od 10h do 20h

 

Cena individualne ulaznice: 450 dinara

Cena povlašćene ulaznice: 300 dinara (đaci i studenti uz važeće đačke i studentske legitimacije, penzioneri, deca mlađa od 10 godina i grupe od 10 i više ljudi)

Ulaz ne plaćaju deca i trudnice.

 

Mesta prodaje: Muzej 25 maj