oktobarski_salonU Beogradu otvoren 51. Oktobarski salon

 

Kulturna manifestacija 51. „Oktobarski salon“ otvorena je večeras u budućem prostoru Muzeja grada Beograda, odnosno u nekadašnjem vojnom objektu u Resavskoj ulici, uz brojne zvanice iz kulturnog i javnog života prestonice.

-Nadam se da smo pomogli da se jedan novi izložbeni prostor otvori I da smo napravili mali korak da Beograd dobije još jedno izlagačko mesto – rekla je na otvaranju umetnica Mia David.

Jedan od učesnika glavne izložbe salona „Noć nam prija“ švedski umetnik Junas Dalberj (Jonas Dahlberg) rekao je da je sretan što je prisutan „u ovom neverovatnom objektu“.

Povezana vest:  U Vranju počeli jubilarni "Borini pozorišni dani"

-Niz umetničkih radova koje ćete videti, verujem, probudiće u vama zanimanje. Način na koji sagledavamo stvarnost, šta biramo da zapamtimo i kako to sebi predstavljamo su neka od egzistencijalnih pitanja na koje pokušavamo odgovoriti – naveo je Dalberj.

Ovogodišnji „Oktobarski salon“ specifičan je po tome što će na glavnoj izložbi biti predstavljeni samo video radovi domaćih I inostranih umetnika, uz određeni broj instalacija.

Izložba će se odvijati pod motom „Noć nam prija“, što je citat preuzet iz dela Horhea Luisa Borhesa u kojem noć predstavlja metaforu za put ka sećanju, kolektivnom i individualnom.

Povezana vest:  Održana promocija novog romana Miloša Latinovića: Etape noći

Kuratori izložbe Johan Puset i Selija Prado Puset su za 51. „Oktobarski salon“ odabrali video radove 18 umetnika, među kojima su autori iz Nemačke, Velike Britanije, Indije, SAD, Švedske, Danske, Južnoafričke Republike, Holandije, Češke, Italije, kao i iz država bivše Jugoslavije.

Oktobarski salon ove godine će obeležiti i brojni prateći programi, među kojima je izložba radova Sigalit Landau iz Izraela, dobitnice nagrade KCB-a na 49. Oktobarskom salonu, kao i izložba radova Renea Bloka „Love it or Leave it“.

Izložba Sigalit Landau biće postavljena u Likovnoj galeriji KCB-a, dok će izložbu Renea Bloka publika moći da pogleda u galeriji „Artget“.

Povezana vest:  Laguna objavila novi roman Tonija Parsonsa

Najavljeni su i stručna konferencija o kulturnoj politici, brojna predavanja i razgovori s umetnicima, stručna vođenja kroz izložbe I drugi edukativni programi, koji će biti održani do 21. novembra.

Žiri ovogodišnjeg Salona činio je samo Blok koji je novčano nagradio umetnicu Anu Adamović sa 250.000 dinara i odlučio da dodeli priznanja Stivenu Mekvinu (Steven McQueen) za životno delo i Evi Kok za naročit doprinos koncepciji ovogodišnjeg salona.

Nagrada Kulturnog centra Beograda koja podrazmeva organizovanje samostalne izlozbe u jednoj od galerija KCB-a pripala je italijanskoj umetnici Rozi (Rosi) Barba. Žiri su činili Davidova, Saša Janjić  i Svetlana Petrović.