jdp_novoSutra u JDP-u otvaranje 42. BEMUS-a

 

Festival Beogradske muzičke svečanosti, biće otvoren sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nastupom Simfonijskog orkestra RTS-a sa dirigentom Bojanom Suđićem, koji će izvesti delo kompozitora Stevana Kovača Tikmajera „Skamenjeni ođeci“, koje je naručeno posebno za BEMUS.

Direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković, rekla je danas na konferenciji za novinare, da će na otvaranju umesto najavljenog perkusioniste Martina Grubingera, koji je sprečen porodičnim razlozima, nastupiti perkusionistički sastav „Maraka tu“ (Maraca 2) iz Velike Britanije.

Prema njenim rečima, ansambl „Maraka tu“ će u prvom delu koncerta izvesti svoj poluresital na kome je svoje mesto našla i jedna kompozicija Avnera Dormana čiji Koncert za udaraljke i orkestar prvobitno bio u proogranu sutrašnje večeri BEMUS-a.

Dirigent Bojan Suđić rekao je da je BEMUS jedan od najznačajnijih festivala u Srbiji, koji traje bez obzira na sve probleme sa kojima se organizatori susreću.

Povezana vest:  Novogodišnji satirikon 30. decembra na Kolarcu

Prema njegovim rečima, „Skamenjeni ođeci“ Stevana Kovača Tikmajera je zahtevno i savremeno delo i da će sam kompozitor sutra u Jugoslovenskom dramskom pozoirštu, prvi put čuti kako zapravo ova kompozicija zvuči u izvođenju orkestra.

Kompozitor Stevan Kovač Tikmajer iz novog Sada, koji živi i radi u Francuskoj rekao je da je delo „Skamenjeni ođeci“ posvećeno njegovom prvom profesoru kompozicije Rudolfu Bručiju, ali i Vasku Popi i njegovoj istominoj pesmi iz ciklusa „Zev nad zevovima“.

-Odavno osećam dug prema svome prvom profesoru kompozicije, iako, zasigurno nisam spadao među njegove ljubimce, niti đake od preferencije. Od Bručija sam naučio puno toga, a tada nisam bio svestan te činjenice – rekao je on.

Povezana vest:  Doviđenja, Savamala!

Prema njegovim rečima, za vreme svog studiranja skoro sve njegove savete je mladalački nadobudno odbijao, ali ođeci istih odzvanjaju u njemu do današnjih dana, i ti su se ođeci vremenom skamenili i

postali deo njegovog bića.

-Ovaj okasneli omaž, napisan je iz najčistijih pobuda I najplemenitije namere da se sa ovom kratkom, desetominutnom kompozicijom, koja je sastavljena iz dva, distinktivno kontrastirajuća dela, oda pošta i podseti na lik ovoga značajnoga stvaraoca – rekao je on.

U okviru 42. „BEMUS-a“, 17. oktobra u holu Narodne banke Srbije (NBS), nastupiće „Bemus bonus“ svirači i pevači Etnomuzikološkog odseka Muzičke škole „Mokranjac“, ansambl za ranu muziku „Flauto dolce“, „Kraljevski gudači“ i vokalni ansambl „Oktoih“.

Povodom stogodišnjice rođenja kompozitora Vojislava Vučkovića (1910-1942) biće održan koncert u svečanoj sali Skupštine grada 18. oktobra, a istog dana u Kolarčevoj zadužbini nastupa pijanista Vladimir Milošević.

Povezana vest:  Predstava "Onjegin" u utorak, 9. decembra u Domu omladine

U utorak 19. oktobra u holu NBS nastupiće kvartet „Sine nomine“ iz Lozane, dok će 21. oktobra u Skupštini grada biti upriličena promocija kompleta CD-ova Ljubice Marić u izdanju PGP RTS-a.

Na programu „BEMUS-a“ 21, oktobra u Narodnom pozorištu je opera „Figarova ženidba“ pod dirigentom Premilom Petrovićem i u režiji Jagoša Markovića.

U saradnji sa Francuskim kulturnim centrom 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće francuski sopran Karen Vurš (Vourć) dobitnica prestižne međunarodne nagrade „Muzički pobednici 2009“ (Victoires de la musique), u kategoriji najboljeg mladog operskog soliste.

Festival će biti zatvoren 24. oktobra u Sava centru, koncertom Njujorške filharmonije (New York Philhamonic) pod dirigentom Alanom Gilbertom i sa violinistom Leonidom Kavakosom, koji će izvesti dela Sibelijusa, Debisija i Bramsa.