vremetresPredstavljena četiri romana Kurta Vonegata

 

Beogradska izdavačka kuća ‘Beli put“ predstavila je danas na Sajmu knjiga u Beogradu četiri romana kultnog američkog pisca Kurta Vonegata (1922-2007), u prevodu Gorana Skrobonje.

U prvom kolu novopokrenute edicije „Izabrana dela“ objavljeni su Vonegatovi romani „Plavobradi“, „Galapagos“, „Vremetres“ i „Oko sokolovo“.

Glavni urednik „Belog puta“ Milan Vuletić je rekao na promociji da će iduće godine biti objavljeni i Vonegatov najpoznatiji roman „Klanica Pet“, kao i romani „Kolevka za macu“ i „Doručak šampiona“.

Prema Vuletićevim rečima, edicija „Izabrana dela“ pokrenuta je s idejom da se javnosti predstave dela domaćih i svetskih pisaca koji su, prema mišljenju uređivačkog tima „Belog puta“, nepravedno zaboravljeni ili dugo nisu prevođeni na srpski jezik.

Povezana vest:  Deset godina od premijere opere "Karmen"

Književni postupak Kurta Vonegata, kako je naveo Vuletić, odgovara izdavačkom konceptu „Belog puta“, koji je poznat po strip-izdanjima – dela američkog pisca odlikuju se lakoćom pripovedanja, brzim promenama scena i kratkim kadrovima.

-Na lak, zanimljiv, crnohumoran i ironičan način Vonegat donosi postapokaliptične vizije o društvu koje smo izgradili – rekao je Vuletić.

Prevodilac Goran Skrobonja rekao je da se četiri romana Kurta Vonegata, iako su žanrovski i stilski potpuno različiti, odlikuju jednom zajedničkom osobinom – dubokom satirom.

Povezana vest:  Noć knjige - 8. juna od 17 sati do ponoći!

Roman „Plavobradi“ je izmišljena autobiografija jevrejskog slikara koji je postao slavan u Americi, ali je ubrzo propao i pao u zaborav jer je za slikanje koristio akrilne boje koje deset godina kasnije nestaju zbog čega nijedna njegova slika nije sačuvana.

„Vremetres“ je autobiografski roman o kosmičkom i ljudskom paradoksu. Dana 13. februara 2001. godine u 14.27 časova vasiona je pretrpela krizu samopouzdanja zbog čega se vratila deset godina u prošlost, primoravši čovečanstvo da još jednom prođe kroz ono što je već doživelo.

Povezana vest:  „Kainov ožiljak" uspešno promovisan na festivalu „Grad teatar" u Budvi

„Galapagos“ je priča o krstarenju koje neočekivano postaje putovanje kroz evoluciju. Zahvaljujući apokalipsi grupica preživelih na ostrvima Galapagos treba da začne novu i sasvim drugačiju ljudsku vrstu.

Roman „Oko sokolovo“ je satiričan pogled na smrt nevinosti, priču o jednom komičnom gubitniku koji je slučajno postao ubica.