dom_za_vesanje_OPERAKusturičina opera uskoro u Sava centru

 

Pank operu Emira Kusturice „Dom za vešanje“ (Time of the Gypsies), na muziku Dejana Sparavala, Neleta Karajlića i Stribora Kusturice, konačno će videti i beogradska publika – od 10. do 15. novembra u „Sava centru“.

Veliki scenski spektakl, nastao na osnovu istoimenog filma slavnog reditelja, imao je veoma uspešnu premijeru još u maju 2007. godine u Parizu, pod naslovom „Vreme cigana“.

Povezana vest:  OTVORENI “SANJARI” 58. OKTOBARSKI SALON – BEOGRADSKI BIJENALE, DO 22. AVGUSTA NA VIŠE LOKACIJA U GRADU

Domaći filmofili mogli su da vide snimak ove opere na festivalu Kustendorf u Drvengradu januara 2008. godine, kada je prvi put i bilo najavljeno izvođenje u Beogradu.

Projekat posebne emocije i atmosfere okupio je 120 glumaca, pevača i statista na sceni, više od 50 muzičara, kao i veliki broj tehničara iza bine.

Kusturica je najavio da će fantastična scenografija iz pariske opere Bastilja biti prilagođena uslovima „Sava centra“ što se tiče gabarita, a sve ostalo biće identično.

Povezana vest:  Iskreno o svemu - autobiografija Vudija Alena "Apropo ničega" u prodaji od 18. septembra

Prema rečima Karajlića, predstava se bazira na energiji i ostrašćenoj verziji zzivota.

Glavne uloge – Perhana i lepu Azru igraju mladi Stevan Anđelković i Milica Todorović, negativca Ahmeda – Nenad Janković (Karajlić), a Perhanovu babu poznata glumica – Gorica Popović.

U ansamblu su i Ognjen Šućur, Mirjana Bizumić, Dejan Sparavalo, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Nataša Tomić i drugi.

Povezana vest:  Nagradni konkurs Lagune - "Najčudnija knjiga na svetu"

Muziku izvode „The No Smoking Orćestra“, „The Garbage Serbian Philharmonia“ i grupa „Vrelo“, pod dirigentskom upravom Zorana Komadine.

Autor libreta je Nenad Janković. On je najavio da je posle beogradskih izvođenja u planu turneja, sa gostovanjima „Doma za vešanje“ u Atini i Moskvi.