music_notesKoncertom LP Dua zatvorena 19. tribina kompozitora

 

Međunarodna tribina kompozitora zatvorena je večeras u holu Narodne banke Srbije bez tradicionalnog svečanog uručenja najznačajnije srpske kompozitorske nagrade „Stevan Mokranjac“ jer je žiri obavešten da ovogodišnji laureat, mladi kompozitor Marko Nikodijević, više nije državljanin Srbije.

Najprestižnije kompozitorsko priznanje koje Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje četrnaesti put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture za najbolje premijerno izvedeno delo u prethodnoj godini, po odluci žirija dobio je Nikodijević za delo „Cvetić, kućica…/ la lugubre gondola žalobna muzika za orkestar prema Francu Listu“.

Žiri u sastavu: kompozitor Milan Mihajlović, predsednik, muzikolog Sonja Marinković, kompozitori Ivana Stefanović, Zoran Erić i Miloš Zatkalik, u najuži izbor izdvojio je tri kompozicije: pored Nikodijevića i „Stanice za vokalne soliste, hor i okrestar“ Aleksandre Vrebalov i operu „Mandragola“ Ivana Jevtića.

Povezana vest:  Sve što vam je potrebno za najuzbudljiviji raspust do sada

Predsednik žirija Mihajlović rekao je da pošto Nikodijević ne može da bude dobitnik nagrade, kandidat iz najužeg izbora Aleksandra Vrebalov je dobitnica nagrade za najbolje premijerno izvedeno delo u 2009. godini.

„Kompozitorka nije u zemlji pa će nagrada naknadno biti uručena“, kazao je Mihajlović.

Usledio je ranije najavljen koncert LP Dua koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Na programu završne večeri ovogodišnje 19. Tribine kompozitora koja se od 19. novembra održavala na temu „Muzika i pozorište“ bila su dela najaktuelnijih savremenih kompozitora koji spajaju savremenu muziku sa drugim elementima poput minimalizma, džez roka i bluza, stvarajući na taj način klasičnu muziku 21. veka.

Povezana vest:  UZBUDLJIVA POZORIŠNA JESEN ZA TINEJDŽERE U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Pored kompozicije za dva klavira trenutno najpoznatijeg američkog kompozitora Džona Adamsa, LP Duo je izveo i delo danskog kompozitora Kim Helvega, sa svog prvog samostalnog albuma, snimljenog u Nemačkoj, koji će se tokom iduće godine pojaviti najpre u Danskoj.

Specijalni gost završnog koncerta ovogodišnje Tribine, poznati perkusionista i član holandskog kvarteta „Ear Mašsage“, Pepe Garsia, izveo je delo srpskog kompozitora Ivana Brkljačića za solo marimbu, a zatim zajedno sa LP Duom najpoznatije delo holandskog kompozitora Simeona Ten Holta „Canto Ostinato“ za 2 klavira i marimbu.

Izvođenje ovog dela pratila je video projekcija koju je pripremio i izvodio Igor Vasiljev.

Povezana vest:  Novi roman Amande Kvik „Prošlost kuca na vrata“ uskoro u prodaji

LP Duo je do sada u Beogradu premijerno izveo više od 20 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene klasične muzike a neka od ovih izvođenja su bile i svetske premijere.

Pored beogradskih koncerata, LP Duo u narednom periodu očekuju i gostovanja u Sloveniji, Holandiji i Danskoj, kao i na otvaranju 50. Muzičkog bijenala u Zagrebu, gde će održati dva koncerta u sali „Lisinski“.

Na 19. međunarodnoj tribini kompozitora izvedeno je 50 dela na temu „Muzika i pozorište“ koja je selektor Brkljačić odabrao među više od 200 kompozicija koje su stigle na konkurs Udruženja kompozitora Srbije iz čitavog sveta.