Promocija uzbudljivog romana za tinejdžere „Bandoglavić Strahinja“ održana je 30. januara u Delfi SKC-u. O knjizi su govorili autor Siniša Soćanin, školski psiholog Branka Tišma i urednik izdanja Zoran Penevski.

„Bandoglavić Strahinja“ je avanturistička knjiga za tinejdžere o šestaku koji je na razmeđi dečačkog i momačkog doba. Roman govori o stvarnom životu, obiluje situacijama i izazovima sa kojim se susreću današnji školarci, nastojeći da nam približi njihov život i razmišljanja.

„Ovaj roman na uzorit način povezuje savremene probleme sa moralnim dilemama, koristeći ono što se uči u školi. Reč je o dečaku koji ima probleme koji su bliski svima nama, a naročito su zanimljivi jer su u sprezi sa tumačenjem epske narodne pesme“, rekao je Zoran Penevski i dodao: „Roman je izuzetno pitak, ali u isto vreme veoma slojevit.“

Povezana vest:  Od subote, 20. septembra u prodaji nova knjiga Maje Trifunović „Savršenstvo"

Sinišino majstorstvo se ogleda i u liku famoznog Gligorija, čiča Gliše koji se pojavljuje usred romana kao pomoćnik glavnog junaka kao imaginarni deo priče.

Da li se danas sve bitno u životu jednog dečaka dešava na Instagramu? Ili ipak ne? Siniša ovim romanom želi da vrati dašak nekog starog vremena, da deca danas budu duže deca.

Branka Tišma, psiholog, smatra da se „deca danas susreću sa dva različita sveta koja su potpuno drugačija, počevši od jezika kojim govore deca, a kojim odrasli, te neretko dolazi do sukoba. Sinišina svaka reč u romanu ima svoje mesto, knjigu karakterišu jednostavnost jezika i nenametljiva duhovitost. Mnogo je lepih situacija iz kojih možemo da učimo kako da živimo sa decom, kako da im postavljamo pitanja i kako da pre svega zajedno učimo“, rekla je Tišma i dodala: „Ova knjiga sadrži sve što je važno u životu škole i deteta – likove koji gunđaju, ali i razumeju, skrovita mesta u školskom dvorištu gde se čuva dečaštvo i učenje o moralu i etici. Poruke koje ova knjiga nosi verne su životu.“

Povezana vest:  Promocija knjige "Pohvala ludosti - 20 godina Festivala autorskog filma" 19. novembra

Siniša Soćanin je inspiraciju za roman pronašao u svetu oko sebe, u sećanjima na period kada je bio mali i promatrajući svog sina i njegov svet. „Bio je veliki izazov i odgovornost pisati iz ugla deteta, pre svega sam srećan jer sam dobio komplimente od tinejdžera koji smatraju da je roman zabavan, uzbudljiv i relevantan“, istakao je Siniša.

Povezana vest:  Letnja avantura startuje u Omladinskoj prestonici Evrope!

„Bandoglavić Strahinja“ je pre svega knjiga o odnosu deteta i odraslog, a posebno je važna ideja pesme o Banović Strahinji i kako je razume naš junak Bandoglavić Strahinja.