Po prvi put na velikoj sceni Kolarca, 28. februara će zajedno u jednom bendu svirati najveći etno džez pijanista Srbije i najveći etno džez saksofonista Rusije, koji će izvesti džez kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom.

Ideja projekta zasniva se na stvaralaštvu Vasila Hadžimanova i Olega Kireyeva. To je potpuno novo čitanje najboljih autorskih kompozicija predstavnika savremene balkanske i ruske džez scene. Sve što volite u stvaralaštvu Vasila Hadžimanova, sve što je vredno pažnje, doneće novi zvuk saksofona ruskog muzičara. Svestrano, harizmatično i na potpuno nov način. Sa svoje strane, Vasil će uneti nove boje i balkanski ritam u kompozicije koje je napisao Oleg Kireyev. Više tradicionalnog kolorita u džez klasiku.

Muzičari su izabrali svoja omiljena autorska dela koja na najizrazitiji način pokazuju njihovo majstorstvo i talenat.

Povezana vest:  Prvi koncertni klavir Kolarca ponovo u zadužbini zahvaljujući MK Group

Ruski džez i balkanski fjužn – tako bi u par reči moglo da se opiše usmerenje programa koju će muzičari predstaviti ne samo ljubiteljima džeza, već i svim poštovaocima sjajnog i sadržajnog zvuka.

Oleg Kireyev i Vasil Hadžimanov su započeli svoju saradnju još pre dve godine. zajedno su krenuli da istražuju spoj tradicionalne muzike i popularnih pesama što je rezultiralo nastajanjem novog projekta rusko-srpskog džeza.

O muzičarima:

Oleg Kirejev je u svetu džeza poznat od 1984. godine. Smatraju ga pionirom etno džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji. Od devedesetih godina prošlog veka nastupa na brojnim međunarodnim festivalima. 1996. godine dobio je priznanje džez festivala u Montreu „za sjajan nastup“. 1997. godine čuveni Birmingemski džez festival u Velikoj Britaniji nazvao ga je revolucionarnim ruskim muzičarem, a 2008. osvojio je Gremi za najbolji savremeni džez album.

Povezana vest:  Predstavljena zabavna slikovnica "Mravac Mrav" Jelice Greganović

Odavno nastupa na Balkanu. 2016. godine njegov bend „Orlan“ nastupio je na Nišvilu pred nekoliko desetina hiljada ljudi, ali koncert na Kolarcu je retka prilika da njegovu muziku čuju Beograđani. 2017. Olegov album je dospeo na listu TOP 100 džez albuma na radio-stanicama SAD-a.

Kao dete iz poznate jugoslovenske muzičke porodice, Vasil Hadžimanov formalno počinje da se bavi muzikom kada je imao samo pet godina. Ovaj muzičar svetskih razmera je diplomirao na Berkliju, na odseku za klаvir, započevši svoju karijeru već tokom studija u saradnji sa drugim bendovima. Poput Kirjejeva, Hadžimanov je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, kao što su Dejvid Glimor i Kris Čik. Ovaj vrhunski umetnik trenutno se s pravom smatra najvećim džez pijanistom Balkana, rame uz rame s Bojanom Zulfikarpašićem. Dueti s kolegom preko Drine odavno se smatraju najvećom atrakcijom za ljubitelje džeza na Kolarcu.

Povezana vest:  Nova knjiga u izdanju Kreativnog centra: LEKCIJE IZ POEZIJE ZA DECU NEMIRNOG DUHA

Vasil je napisao autorsku muziku za nekoliko popularnih filmova, a nedavno je proslavio 25 godina stvaralačke karijere. 2018. Osvojio prvo mesto na listi najboljih klavijaturista na godišnjoj top listi najboljih džez muzičara poznatog kritičara Arnalda De Souteira.

Cena karata je od 500 dinara i mogu se kupiti na blagajni Zadužbine Ilije Kolarca i na svim prodajnim mestima Eventima (Tickets.rs)