Beč je dobio novi festival umetnosti – „Foto Wien“, koji će biti organizovan svake druge godine. Ove godine od 20.3. do 20.4. festival se održava u organizaciji muzeja „Kuns Haus Wien“ i nadovezuje se na mesec fotografije „Eyes On“. Novi festival stavlja fotografiju u centar pažnje i ima za cilj da predstavi raznovrsnost i potencijal lokalne fotografske scene. Više od 120 partnera – muzeja, izložbenih prostora, galerija, arhiva, institucija, umetničkih fakulteta, umetničkih inicijativa, pružiće tokom četiri nedelje nov pogled na lokalna i internacionalna dešavanja po pitanju fotografije.

Povezana vest:  „Misterija plavih bubuljica“ Džeronima Stiltona uskoro u prodaji

U okviru festivala planirane su radionice, diskusije i jedan simpozijum. „Foto Wien“ je član Evropskog meseca fotografije u okviru kojeg se održavaju festivali fotografije i u Atini, Berlinu, Bratislavi, Budimpešti, Ljubljani, Luksemburgu i Parizu. (20.3. – 20.4.2019, www.fotowien.at)

Oko 35 austrijskih i internacionalnih galerija i trgovaca umetninama predstaviće na sajmu „Art Vienna“ savremenu umetnost, klasični modernizam i dizajn s kraja 19. i početka 20. veka do danas. Sajam umetnina se održava u palati Hofburg. (15-17.3.2019, www.artvienna.org)

Povezana vest:  Razgovor Ješe Denegrija i Raše Todosijevića u pratećem programu izložbe „Sutra je ponedeljak“

Na sajmu umetnosti „Art Austria“ u palati Lihtenštajn predstaviće se umetnici koji u Austriji žive i rade. (5-7.4.2019, www.art-austria.info)

Slike:

1 – Valérie Jouve, bez naslova (ličnosti – Illham Riffi), 1999-2001 © Valérie Jouve

2 – Centrala festivala „Foto Wien“ – Poštanska štedionica Ota Vagnera © SIGNA / Stefan Seelig