Pisan u maniru trilera, napet od početka do kraja, „Feliks“ Vladimira Kecmanovića je istovremeno variranje biblijskog motiva sukoba oca i sina. Minimalističan i filmičan roman: sav u dramskoj radnji i dijalozima, u kratkim rečenicama. Osoben stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbina likova iz našeg podneblja pribavljaju ovom romanu visoko mesto u srpskoj književnosti na početku 21. veka.

„Mnogi od onih koji se na različite načine bave književnošću često ponavljaju kako je za pisca ključan njegov drugi roman. U mom slučaju su omanuli – za mene je ključan treći roman u kom sam ovladao materijom i iskristalisao izraz. Taj roman je ’Feliks’, za koji sam zbog toga posebno vezan i prema kom se osećam grešan jer sam ga, ubrzo pošto je objavljen, gužvom koju sam podigao ’Topom’, svojim četvrtim romanom, ni krivog ni dužnog bacio u nezaslužen i nadam se privremen zaborav“, istakao je Kecmanović povodom novog izdanja „Feliksa“.

Povezana vest:  Predstavljen „Praktikum za sreću"

U Zvezdara teatru u martu je premijerno izvedena predstava „Feliks“ po Kecmanovićevom romanu. Nakon uspeha komada „Osama-Kasaba u Njujorku“ ovo beogradsko pozorište odlučilo je da na pozorišne daske postavi još jedan  Kecmanovićev roman. „Kecmanović je ovde postao domaći pisac, jer je njegova proza jako pogodna i prilagodljiva za pozorišna izvođenja, ima odličan dijalog i uvek je zasnovana na dobroj priči, što je nešto što je izuzetno važno za dobru predstavu. Priča ima jednu skoro triler osnovu i nije dobra za prepričavanje, kao što u trileru ne bi bilo dobro da se zna ko je ubica“, kazao je direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević.

Povezana vest:  Anime Simfonija – spektakl dva udaljena sveta

Kecmanović je dobitnik brojnih nagrada. Za ovaj roman je dobio „Branka Ćopića“ Srpske akademije nauka i umetnosti. Rođen je 1972. u Sarajevu. Kecmanovićeva proza prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski i rumunski jezik. Živi i radi u Beogradu.

Roman „Feliks“ možete pronaći od srede 24. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtuwww.laguna.rs.

Povezana vest:  "Provalija" Fernanda Valjeha u prodaji od 9. marta