Edukativne i cirkuske radionice, izložbe i festivali, knjiga i strip, muzika i film, pozorište i igre i još brojne aktivnosti obeležiće maj u Novom Sadu. Najmlađi sugrađani, osnovci, srednjoškolci, studenti, omladina Novog Sada, imaće prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kulturnoj slici grada.

To je fokus nove platforme „Budućnost Evrope“ projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u okviru koje nas očekuju brojni događaji, različitih organizacija i kulturnih ustanova, a osim toga, Novi Sad će ugostiti i omladinu iz raznih zemalja Evrope, koji će ovde predstaviti svoje stvaralaštvo i povezati se sa vršnjacima.

Program otvara međunarodna konferencija „Budućnost Evrope“ koja će se održati 9. maja u kulturnoj stanici Svilara, gde će se predstaviti mladi iz 14 organizacija širom Evrope. Oni će prezentovati mišljenje njihovih sugrađana o budućnosti Evrope i promenama koje žele da se dese. Posetioci će se upoznati i sa šest ideja koje predlažu upravo mladi, a tiču se budućnosti Evrope, u sklopu projekta  „50 ideja mladih za budućnost Evrope“ čiji je nosilac OPENS 2019.

Povezana vest:  "Čovek po imenu Uve" u trci za Oskara

Deo platforme biće i tradicionalni koncert „Ritam Evrope“  koji već 13 godina organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad, povodom Dana pobede nad fašizmom.

Takođe, u organizaciji SKCNS 7. maja biće održana Izložba plakata povodom Dana pobede nad fašizmom, koja će prethoditi svečanom otvaranju.

„Budućnost Evrope“ u kulturnim stanicama

Veći deo aktivnosti tokom maja biće u Kulturnim stanicama, poput obeležavanja stogodišnjice Bauhausa kroz izložbe i predavanja, dok će studenti arhitekture povesti Novosađane u šetnju koja će pokrenuti pitanja o uticaju Bauhausa na arhitekturu modernog Novog Sada.

U kulturnoj stanici Svilara biće organizovan Forum teatar „I šta ćemo sad“, u okviru kog će biti predstavljen program „Evropsko mentorstvo“ namenjen srednjoškolcima i studentima. Posetioci će imati prilike da prisustvuju radionici koju organizuje OPENS 2019 „Omladinski aktivizam u zajednici“ i programu OPENS: Radna soba: „Sve(t) na dlanu“ o mogućnostima, stipendijama i programima za usavršavanje mladih, ali i da čuju iskustva drugih.

Pored toga, biće održana i predstava „Povuci potegni“. Predstava pokreće temu evroskepticizma kroz fantastičan pristup 25 mladih učesnika koji su na predstavi radili uz vođenje pozorišnih stručnjaka trupe „Drž ne daj“.

Povezana vest:  Monografija: Nebojša Glogovac

Još jedan zanimljiv događaj ovog maja u Novom Sadu biće i „Forum kreativna Evropa“ koji „Novi Sad 2021“ realizuje u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa u cilju izučavanja i prezentacije novih metoda međunarodne kulturne saradnje.

Svilara će, takođe, biti domaćin i izložbe studenata Akademije umetnosti, brojnih radionica, a ugostiće i hor Univerziteta Arkansas „Skola Kantorum“ koji ima slavnu istoriju, dugu više od 50 godina.

Što se tiče kulturne stanice Eđšeg, ona će posebno biti zanimljiva najmlađim sugrađanima zbog edukativno-likovnih radionica, kao i radionica cirkusa. Nastup će održati i orkestar „Dobri ljudi“ ŠOSO „Milan Petrović“, koji čine mladi sa invaliditetom i koji koriste „Soundbeam tehnogiju“, a biće organizovan i koncert „Nova srpska muzika za harmoniku – bajke za decu“ kao deo  4. Internacionalnog festivala Eufonija. Na istom mestu krajem maja biće održani i Dani Izraela, u okviru kojih će nastupiti hor jevrejske opštine „Hašira“, a biće i projekcije izraelskih filmova.

Eđšeg će biti i mesto dva festivala: „Dani fantazije“, dvodnevnog festivala epske i naučne fantastike, posvećen svim ljubiteljima društvenih i video igara, knjiga, stripova, filmova i TV serija sa datom tematikom, a u okviru kog će biti organizovani turniri, radionice i predavanja.

Povezana vest:  Prvi međunarodni operski studio "Vojislav Soldatović" u Srpskom narodnom pozorištu

„Festival mladih neafirmisanih umetnika“ biće prilika da mladi slikari, fotografi, muzičari, pesnici široj publici predstave svoje radove.

U obe kulturne stanice za sam kraj maja rezervisano je svojevrsno druženje sa komšijama povodom obeležavanja Svetskog dana komšija.

Ovo nije sve što se tiče festivala, pogotovo kada su u pitanju najmlađi pošto će u holu Sportskog centra Slana bara biti organizovan „Teatar na dar 2019“ – festival kratkih pozorišnih formi za decu Udruženja „Novosadski kutak“. Deo platforme „Budućnost Evrope“ biće i Festival optimizma „Junior i baby Exit“ sredinom maja, kao i Zmajeve dečije igre koje će, tradicionalno, biti održane početkom juna.

Platforma „Budućnost Evrope“ deo je projekta „Novi Sad 2021“, a u okviru ove platforme, tokom maja biće otvorena i tri konkursa: za predstavnike nezavisne i javne kulturne scene, za projekte saradnje naših umetnika sa Temišvarom, Evropskom prestonicom kulture 2021. godine i za sufinansiranje četiri projekta koji su dobili finansiranje iz programa Evropske unije.