Holandski violinista i dirigent Andre Riju (69) održaće večeras sa svojim „Johan Štraus orkestrom“ koncert u „Štark areni“, u sklopu ovogodišnje svetske turneje. Jedan je od najpopularnijih svetskih muzičara, proslavljen kao moderni „kralj valcera“, koji od Meksika pa sve do Australije, godišnje na svojim koncertima okupi oko 600.000 gledalaca.

Harizmaticni Holanđanin već više od 30 godina obilazi svet sa svojim 60-očlanim orkestrom, najvećim privatnim orkestrom na svetu. Koncerti Andreja Rija predstavljaju vatromet emocija. Na oko 100 koncerata godišnje Riju pruža savršenu zabavu sa svetski poznatim, romanticnim i emotivnim melodijama, kao i brojnim iznenadenjima, humorom i vrhunskim međunarodnim solistima.

Povezana vest:  Otkazane sve predstave do kraja meseca na Velikoj sceni JDP

„Muzika i posebno valcer su veoma važan deo mog života“, kaže Andre Riju. „Ako neki muzicki komad dodirne moje srce, dodirnuće i vaše. Ova predivna muzika omogućava mi da svetu donesem veselje i radost života. Sve je dopušteno na mojim koncertima: smejanje, plakanje, ples, pevanje. Emocije su tajna mog uspeha“, kaže Riju. Na koncertu će se čuti valceri, muzika iz filmova, mjuzikala, opera, hitovi… Riju i njegov orkestar pokazali su da klasicna i valcer muzika mogu da se izvode na svetskim turnejama pođednako uspešno kao i pop ili rok muzika. Da bi se omogućilo da ogromna produkcija efikasno putuje izmedu kontinenata, čudesni kostimi, instrumenti i scenske struktura postoje u četiri kopije. Prodao je preko 40 miliona albuma i osvojio 500 platinskih nagrada, a Njujork tajms ga naziva „maestrom masa“.

Povezana vest:  Lutkarska opera, teatar senki, balet, princeze, sirene i avanture iz Amazona i Indonezije na 23. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Pregledi njegovih Jutjub video snimaka prelaze milijardu prikaza do sada. Više od 3,4 miliona obožavalaca prati „kralja valcera“ na Fesjbuku. U julu 2018. Andre Riju je održao svoje fantasticne godišnje koncerte na otvorenom u svom rodnom gradu Mastrihtu u Holandiji. Prvi put, više od 150.000 fanova iz preko 80 zemalja pridružilo se spektakularnim koncertima na Vrijthofu tokom 13 večeri. Violinu je počeo da svira kao petogodišnjak, a diplomirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, a „Johan Štraus orkestar“ osnovao je 1987. godine.

Povezana vest:  Holandski kustos Čarls Eše održao poslednje javno predavanje u okviru kursa za mlade kustose