U prisustvu ljubitelja dečjih knjiga, novinara i učenika trećeg razreda OŠ „Starina Novak“ u knjižari Vulkan KCB održana je promocija nove knjige Slobodana Stanišića pod nazivom Istorijska potraga: Marko Kraljević. Đaci su pripremili zanimljiva pitanja, pa je promocija bila interaktivna, zabavna, i što je najbitnije edukativna.

Sve knjige iz edicije Istorijska potraga osmišljene su tako da dete na zabavan i neobičan način usvoji mnogo istorijskih podataka, ističe autor. Odgovarajući na pitanja, dete prati avanture naših znamenitih srednjovekovnih ličnosti, krećući se po knjizi napred-natrag. Na taj način, s lakoćom saznaje sve važne činjenice o ličnostima koje su obeležile našu istoriju.

Povezana vest:  Na Terazijama prva premijera mjuzikla "Mama Mia!" u regionu

Najnovija Istorijska potraga upoznaće decu sa životom Marka Kraljevića, čuvenog junaka epskih pesama, neustrašivog i nedostižnog u vrlinama. Osim istorijskih ličnosti i knjizi nailazimo i na savremene junake koji kroz anegdote podučavaju čitaoce svih generacija. Tačni odgovori na postavljena pitanja vode čitaoce napred kroz priču, dok netačni odgovori usporavaju radnju. Autor kaže da je knjigu posvetio svim mladim avanturistima koji poseduju želju, znanje i veštinu da se snađu i opstanu u vreme kralja Marka, koga je narod, od milošte, zvao Kraljević. U neponovljivoj istorijskoj avanturi osim što će se zabaviti, čitaoci će postati i dobri poznavaoci srpske istorije, ističe Stanišić. Podseća da su u prvom kolu iz edicije Istorijska potraga objavljene knjige o Stefanu Nemanji, Jeleni Anžujskoj, Simonidi i Milošu Obiliću. U drugom kolu, osim Marka Kraljevića, biće opisane biografije malo poznatog člana dinastije Jovana Nemanjića, Jelene Balšić koja je vladala umesto maloletnog sina, kao i Vuka Brankovića, junaka koji je u narodnim pesmama poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk.

Povezana vest:  Van Gogh u Novom Sadu

Slobodan Stanišić, jedan od najproduktivnijih i najčitanijih srpskih pisaca za decu i mlade, decenijama je prisutan na literarnoj sceni. Njegova poezija, proza i dramsko stvaralaštvo nagrađeni su gotovo svim nagradama koje se u Srbiji dodeljuju stvaraocima za decu i mlade. Objavio je više od sedamdeset knjiga, romana, zbirki priča i pesama, autor je i devet antologija i scenarija za mnoge televizijske emisije i serije.

Povezana vest:  Aplauzi za obnovljene "Tre sorele" u Zvezdara teatru

PHOTO: Boris Bakalov