U Monte Karlu je u toku finale takmičenja za najboljeg preduzetnika sveta kojе 33. godinu zaredom organizuje revizorsko-konsultantska kuća EY (Ernst & Young). Srbija učestvuje sedmi put, a ove godine je njen predstavnik Dejan Papić, osnivač Lagune.

Mnogi svetski stručnjaci iz oblasti izdavaštva smatraju da je Lagunin uspon nezabeležen u ovom delu Evrope. Laguna je nastala devedesetih godina, kada je Dejan Papić boravio u Londonu u pokušaju da pronađe pravi posao za sebe. I pronašao ga je, ali tek kada se vratio u Beograd sa punim koferom knjiga, od kojih je jedna imala poseban značaj – „Boja magije“ Terija Pračeta. Knjigu je sam preveo na srpski jezik i osnovao Lagunu 1998. godine kako bi objavio ovu knjigu.

Povezana vest:  U New Moment galeriji Ideja, od 10. septembra biće otvorena izložba najvećih španskih majstora pod nazivom "CUATRO GATOS"

Nakon više od dvadeset godina Laguna je lider u oblasti izdavaštva ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Knjižare su oživele zahvaljujući Laguni i Delfi knjižarama. Lagunin klub čitalaca čini najbrojniju književnu porodicu i okuplja više od 600.000 članova, a ovu izdavačku kuću izabralo je više od 1400 stranih i 300 domaćih autora. Laguna je dosad objavila preko 4000 naslova, svake godine oko 350 novih, a takvi poslovni planovi i veliko zalaganje u radu i odabiru saradnika doveli su Lagunu na vodeću poziciju u izdavaštvu. Laguna je uvela svetske standarde u lokalno izdavaštvo, pa tako traži naslove koji su aktuelni, neguje vrhunske prevode i dizajn. Takođe, Laguna poseduje 45 knjižara u 23 grada u Srbiji, kao i 12 filijala u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, i zapošljava više od 500 ljudi, a uz veliki broj pisaca, prevodilaca i lektora čini sistem od preko 1000 ljudi.

Povezana vest:  Laguna i njeni pisci na Sajmu knjiga u Podgorici

Pre tri godine stiglo je i veliko priznanje, kada se Laguna našla među tri najbolja svetska izdavača na Sajmu knjiga u Londonu, a danas je Dejan Papić kao vlasnik Lagune kandidat Srbije za najboljeg preduzetnika sveta.

Više od tri decenije Ernst & Young bira najboljeg preduzetnika u svetu i gotovo da nikada nijedna zemlja nije imala kandidata iz oblasti kulture, posebno ne iz izdavaštva.

Povezana vest:  Beogradske Perverzije osvajaju Zagreb!

Možda je i zbog toga kandidat Srbije izazvao popriličnu pažnju u Monte Karlu, što potvrđuju i brojni zahtevi za intervjue koje upućuju mediji poput Tajmsa.

Procedure takmičenja su oštre. Posle predstavljanja je usledio razgovor sa sudijama, a u subotu uveče ćemo saznati ko je najbolji preduzetnik sveta.