U petak, 5. Jula, na 28. Beogradskom letnjem festivalu na Platou ispred Vojnog muzeja u 21 čas, koncert će održati violinista Ilija Marinković sai Zarifom  Ali-zade

Ilija Marinković, nekadašnje „čudo od deteta“, počeo je sa pet godina da svira violinu, a sa devet postao najmlađi student u istoriji Bečke akademije. Osvojio je mnogobrojne svetske nagrade: Krajsler, Sarasate, Vijenjavski, Vioti, Mocart, Brams i druge. Nastupao je kao solista sa vodećim svetskim dirigentima  – Zubin Mehta, Mihail Pletnjov, Jurij Temirkanov, Lorin Mazel, Danijele Gati, i orkestrima – Filharmonijskim orkestrom Milanske Skale, Moskovskim filharmonijskim orkestrom, orkestrima RTV Torina, Santa Čečilija, RTV Madrida, Londonskom filharmonijom, Berlinskim kamernim orkestrom i Bečkim simfonijskim orkestrom. Delio je scenu sa poznatim umetnicima – Gilom Šahamom, Ivrijem Gitlisom, Vladimirom Spivakovom, Jurijem Bašmetom, Lin Harel, Monserat Kabalje, Grejs Bambri, Rikardom Masijem, u najprestižnijim koncertnim dvoranama: bečki Muzikferajn, Velika sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sala Plejel u Parizu, Linkoln centar i Karnegi hol u Njujorku, Milanska skala, Albert hol u Londonu, Kolarac i Sava centar u Beogradu, i mnogim drugim. Svira na violini Karlo Antonio Testore iz 1774. godine.

Povezana vest:  Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu, Azerbejdžan. Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, a magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Kao solista nastupila je sa orkestom  RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora sa delom Duo simboliko Milane Stojadinović-Milić. Sarađivala je sa istaknutim  muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i mnogi drugi. Na Međunarodnom takmičenju violinista Vijenjavski-Lipinski u Lublinu (Poljska) dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju. Učestvovala je na festivalima kao što su BEMUS, NOMUS, NIMUS, Budva-grad teatar i drugim. Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Povezana vest:  JAN FABR gost Beograda i Instituta za umetničku igru

Program koncerta

  1. A. Mocart, Sonata u e molu KV304
  2. Krajsler, Preludijum i alegro
  3. Vijenjavski, Legenda, op.17
  4. Krajsler, Ciganka
  5. Sen-Sans, Rondo kaprićozo, op.28

PAUZA

  1. Sarasate, Ciganske melodije, op.20
  2. Sarasate, Romansa Andaluza, op.22
  3. Krajsler, Liebesleid und Liebesfreud

(Ljubavna patnja i ljubavna radost)

  1. Vijenjavski, Fantazija Faust

Trajanje: oko 72 minuta