Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike  dve knjige u izdanju Kreativnog centra  osvojile su prvu nagradu Dositejevo pero 2019

Zbirka pesama NA KRILIMA RADOSTI Simeona Marinkovića osvojila je prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2019. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast

Knjiga O DUGMETU I SREĆI Jasminke Petrović osvojila je prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2019. u kategoriji knjiga za stariji uzrast uzrast

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 37 naslova iz produkcije za 2018. godinu, 15 naslova za mlađi uzrast (7–11 godina) i 22 naslova za stariji uzrast (11–15 godina). U dečjem žiriju bilo je 210 učenika iz 14 beogradskih osnovnih škola.

Povezana vest:  Ivon Jafali vodi kroz izložbu ‘’I Don't Eat Flowers’’ u galeriji Hestia

Zoja Zlatković, član dečjeg žirija OŠ Janko Veselinović, Voždovac, rekla je da joj se knjiga Na krilima radosti dopala „zato što je lepo ilustrovana i zato što ima mnogo lepih reči i pesmica. Ova knjiga je mnogo interesantna i predlažem je svima. Vidi se da se pesnik mnogo potrudio“.

„Knjiga Jasminke Petrović O dugmetu i sreći podstakla me je na razmišljanje o razlikama između ljudi i o tome kako ih treba poštovati. Naučila je i mene i mnoge druge da i bez izgleda princa i princeze možeš biti lep“, rekla je Anastasija Vlahović, član dečjeg žirija OŠ Danilo Kiš, Voždovac.

Povezana vest:  Mini festival „Naši dani“ počinje 7. maja u SNP-u

Nagrade su dodeljene 7. oktobra 2019. godine, u 12 h, u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Na krilima radosti je zbirka pesama u ediciji za mlađe osnovce Razvigor. Ova zbirka stihovanih, stvarno doživljenih pričica govori o onome što raduje decu. To su događaji u kojima deca istražuju, stvaraju ili savlađuju neke prepreke. Uzbuđenja koja tada osete u velikoj meri pokreću njihov razvoj i daju im krila za životni let.

Autor ove zbirke je Simeon Marinković, a knjigu je ilustrovala Evelina Daneva Rajninger.

U knjizi O dugmetu i sreći jedinstvenim i prepoznatljivim stilom, mešavinom topline i duhovitosti, ali ujedno i bespoštedno iskreno, Jasminka Petrović nam priča priču o tome kako jedan dečak, koji upravo ulazi u pubertet, posmatra svet i sebe u tom svetu. Otkriva nam kako vidi svoju porodicu, školu, drugu decu, koje su mu želje i snovi i koliko pati za iskrenim prijateljstvom. Kod ovog dečaka je posebno to što je čitav taj „običan“ svet detinjstva predstavljen iz perspektive osobe koja boluje od cerebralne paralize.

Povezana vest:  Poboljšajte svoje zdravlje: "Bez bola" Pita Igoskjua u prodaji

Autorka posebno insistira na tome da je pred nama pre svega Jovan, dečak s velikim srcem, sa svim svojim željama i snovima, strahovima, radostima i ljubavima, a tek potom osoba sa invaliditetom. Optimizam i vedrina duha u priči ukrštaju se s velikim preprekama i na kraju ih pobeđuju Jovanovom spoznajom da živi srećnim životom i da je taj život jedan i jedinstven – njegov.

Kreativni centar čestita autorima na značajnom uspehu!