Kako je danas Svetski dan borbe protiv dijabetesa, podsećam vas na zbirku recepata „Čarobna kuhinja“ koja je nastala sa idejom da osobama sa dijabetesom razbije strah od hrane i da shvate da mogu sve da jedu, tj. da za njih ne postoji zabranjena hrana, već samo pravilno doziranje terapije. Onoliko koliko je namenjena osobama sa dijabetesom, toliko je upućena svakome ko je odlučio da promenom ishrane unapredi svoj život.

Ovaj specifični kuvar predstavlja obilje zdravih, uravnoteženih, raznovrsnih i ukusnih jela za svakoga od nas. Ono što ga izdvaja od uobičajenih knjiga recepata jeste njegova edukativna dimenzija. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju nam da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela, a prvi put se kod nas precizno iznose i glikemijski indeksi pripremljenih jela i tačni podaci o glikemijskom opterećenju – posebno važni osobama s dijabetesom, koje moraju dobro znati koju količinu i vrstu ugljenih hidrata unose u organizam. Ovi podaci dragoceni su i svakome ko želi da smanji telesnu masu, unapredi mentalnu i fizičku kondicuju, osnaži osećaj zadovoljstva životom.

Povezana vest:  Ispunite svoje praznične želje uz Visa premium kartice

„Kada je 2008. godine dijabetes ušao u život moje porodice, pa onda i u moju kuhinju, počela sam da se bavim ishranom i da prilagođavam jela koja su uobičajena za našu domaću kuhinju. Ubrzo sam shvatila da razlike gotovo i da nema i da osobe sa dijabetesom, uz odgovarajuću terapiju, mogu da jedu isto što i svi oni koji žele zdravo da se hrane. Tako je nastao ovaj kuvar, koji treba da vam pomogne da lakše regulišete svoj dijabetes i da sebi i svojoj porodici omogućite uživanje u svakom obroku“, rekla je autorka knjige.

Povezana vest:  Ines d'Orey predstavlja knjigu #Betonski Beograd

Sva prikazana jela su isprobana, a njihovu konzumaciju pratile su analize krvi – „uživo“ je meren uticaj svakog pojedinačnog obroka na kretanje nivoa šećera u organizmu ispitanika. Izuzetni rezultati zaslužni su za lekarske preporuke, a izvanredni ukusi za široku prihvaćenost knjige i užitak njenih korisnika.

Violeta Orešković Ćurčić, mašinski inženjer i istoričar umetnosti, prvi u nizu od ukupno 20 kuvara, „Čarobna kuhinja – Lakše sa dijabetesom“ objavila je 2009. godine. Do 2015. u kuvarima je objavljeno više od 700 recepata za supe, čorbe, predjela, paste, pite, testa, kuvana jela, priloge, salate i poslastice. Uređuje sajt www.carobna-kuhinja.com i YouTube kanal, koji sadržajem prate kuvar.

Povezana vest:  Svečano otvaranje 53. BEMUS-a uz nastup iznenađenja - veliku međunarodnu zvezdu, Nemanju Radulovića!53. izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti BEMUS biće otvoreno 1. novembra u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, koncertom Beogradske filharmonije uz dirigentsko vođstvo Kanađanina, priznatog dirigenta Marka Parizota. Zvezda večeri biće naš međunarodno proslavljeni violinista Nemanja Radulović, koji će obradovati Beograđane svojim ekskluzivnim nastupom! Ranije najavljena pijanistkinja Hatja Bunijatišvili nije u mogućnosti da dođe na otvaranje iz zdravstvenih razloga, jer je pozitivna na virus Korona, uz veliko žaljenje umetnice i celog tima BEMUS-a. Njen potencijalni nastup će biti naknadno objavljen kada se budu stvorili odgovarajući uslovi. Ulaznice za otvaranje BEMUS-a mogu se nabaviti na blagajni Kolarca, a povraćaj ulaznica usled izmene izvođača moguć je na blagajni Kolarca od ponedeljka, 8. novembra.

„Čarobnu kuhinju“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.