U Velikoj dvorani zadužbine Ilije Kolarca Stefan Đoković je priredio veče uživanja za sve poštovaoce klasične muzike. Koncert na klaviru sa repertoarom Franz-a Liszt-a bio je pravi uvod u praznične dane koji su pred nama.

Brojne poznate ličnosti prisustvovale su događaju, kako predstavnika diplomatskog kora tako i brojnih široj javnosti prepoznatljivih lica: Milka Forcan, Vesna Da Vinča, Nenad Knežević-Knez, Sreten Radović, Jelena Gajšek, Milutin Folić, Adriana Čortan, a Predrag Marković je nakon koncerta izjavio: „Pre 180 godina jedan čovek je prvi put izveo solistički klavirski koncert. Franc List, naravno. Ne znam kako su to doživeli oni koji su imali privilegiju da prisustvuju tom koncertu u Rimu 1839. Ali su večeras na punom Kolarcu Listove „Godine hodočašća“ svi doživeli kao praznik. Zahvaljujući Stefanu Đokoviću čoveku čiji raskošni talenti potvrđuju izreku da „Bog kada daruje, – ne škrtari“. Lakoća muziciranja, elegancija, nenametljiva virtuoznost. I, u našem slučaju, osećaj da su ove „Godine hodočašća“ i lični poklon veče uoči godišnjice“.

Povezana vest:  Vojvođanski simfonijski orkestar na 48. BEMUS-u

Stafan je nastup započeo obimnim i duboko misaonim ciklusom Godine Hodočašća br.1.

Uložena energija do posebnog izražaja dolazila je tokom virtuoznog dela Dolina Obermana inspirisanog rečima Lorda Bajrona. A za kraj, publika je uživala u virtuoznom bisu transkripcije horskog finala Verdijeve opere Don Karlo.

Energičnim izvođenjem, preciznim i tehnički zahtevnim deonicama, ali i emotivno nabijenim taktovima Đoković je oduševljavao publiku koja ga je aplauzima više puta vraćala na scenu.

Povezana vest:  Otvoreno adaptirano Dečje pozorište u Subotici

PHOTO: Danilo Cimbaljević