Prva sednica Odbora za izradu plana o zaštiti svetske kulturne baštine Istorijsko jezgro Beča održana je u bečkoj Skupštini grada 24. oktobra 2019. godine. Tim od 13 stručnjaka radi na izradi plana koji treba da do 2021. godine pruži konkretna rešenja za očuvanje gradskog jezgra.

Bečki koordinator za kulturnu baštinu Ernst Voler napomenuo je da Beč ima za cilj da centar grada sačuva status svetske kulturne baštine. Uz optimalnu zaštitu i usaglašavanje urbanističkih interesa sa interesima očuvanja grada biće učinjene sve neophodne izmene, naglasio je Voler.

Povezana vest:  Instagram akcija Muzejske četvrti i Muzeja Leopold u Beču

Beč je status svetske kulturne baštine za lokacije Zamak i park Šenbrun kao i Istorijski centar grada dobio 2001. godine, ali je centar grada 2017. godine ugrozio projekat Vienna Ice-Skating Club. Zbog ovog projekta UNESKO je uvrstio Istorijsko jezgro Beča na listu ugroženih lokacija svetske kulturne baštine i naveo da bi visina dovršene zgrade od 66 metara ozbiljno narušila izgled bečke panorame.

Povezana vest:  U okviru 48. BEMUS-a, u nedelju, prvi put u Srbiji nastupiće Bavarski kamerni orkestar

U međuvremenu se Beč potrudio da zakonskim merama odgovori na situaciju, kako se ubuduće ne bi narušavala estetika gradskog jezgra. Tako je prošle godine donet zakon po kome građevine podignute pre 1945. godine mogu da budu predmet rušenja jedino ukoliko njihovo postojanje ugrožava javni interes.

I dok se Istorijsko jezgro Beča i dalje nalazi na listi 53 ugrožene lokacije svetske kulturne baštine, UNESKO je ovog leta pod svoju zaštitu stavio dva nova mesta – Alpski put Grosglokner i Dunavski limes – pa Austrija trenutno ima 12 lokacija na svojoj teritoriji koje se nalaze na UNESKOVOM spisku, od kojih je samo jedna, Istorijsko jezgro Beča, za sada sporna.

Povezana vest:  Roman "Plamen sveće" Milana Jovanovića u prodaji od 7. jula

Link: https://whc.unesco.org/en/danger/

PHOTO: Jacek Dylag