Mnogi književni kritičari smatraju da je „Moravska noć“ najbolje delo nobelovca Petera Handkea, „veličanstveni autobiografski roman koji definiše ulogu pisca“.

Ova neobična autobiografska povest, koju je na srpski jezik preveo Žarko Radaković, vezana je za naše krajeve, i to ne samo naslovom. Pisac koji je navodno napustio spisateljski posao ispoveda se na brodu „Moravska noć“ sedmorici prijatelja.

Porodin, centralna Srbija, nešto pre ponoći. Sedam osoba približava se obali reke na kojoj je usidren brod Moravska noć. U svoj plutajući dom pozvao ih je pisac koji je odlučio da se povuče sa književne scene. Sedmorica prijatelja ne znaju zašto su pozvani tako iznenada: neke je probudio telefon, neke kucanje glasnika na vrata ili kamenčić bačen na prozor. Još veće iznenađenje čeka ih na brodu, gde ih ovaj ozloglašeni ženomrzac dočekuje u društvu jedne žene. Ko je ta žena? Njegova ljubavnica? Prostitutka? Ili možda asistentkinja? Pitanja naviru, ali pisac ne želi još ništa da govori, čitava noć je pred njim. Duga noć u kojoj će pričati o svom „kružnom putovanju“ od Balkana do Španije, Nemačke i Austrije, o putu koji je prevalio u potrazi za sopstvenim korenima, ali i bežeći od žene koja ga progoni da bi mu došla glave. A možda je to baš ova žena koja zajedno s njima dočekuje svitanje?

Povezana vest:  U novembru četiri koncerta "FMU i Gvarnerius nagrađuju"

Moćna, živopisna, ispovedna, ali istovremeno i satirična, „Moravska noć“ istražuje svest i sećanja pisca na zalasku karijere, idući tragom njegovih strahova, besova i zadovoljstava, koji su neodvojivi od skorije istorije srednje Evrope.

Od kada je proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, Peter Handke je postao najčitaniji pisac u našoj zemlji zahvaljujući i prevodima Žarka Radakovića, koji je nedavno u autorskom tekstu istakao da je „Peter Handke – nezavisno od svih dosadašnjih uplitanja sa strane u procenjivanje njegovog umetničkog opusa, pa i nezavisno od sopstvenog repertoara u svom književnom poslu – nesumnjivo jedan od najvećih pisaca današnjice“.

Povezana vest:  Madlenianum i HNK iz Osijeka radiće "Veselu udovicu"

Nakon knjiga „Veliki pad“ i „Golmanov strah od penala“, Handkeov roman „Moravska noć“ možete pronaći od utorka 21. januara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.