Dugo očekivani triler Vlade Arsića „Osinje gnezdo“, koji će se uskoro naći pred čitaocima, preispituje mit o moštima Svetog Save i postavlja mnoga pitanja u vezi sa našom sudbinom.

Da li su mošti Svetog Save zaista spaljene na Vračaru?

Arheolog Jovan Gligorijević je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Pošto je bio na tragu nečeg epohalnog, njegov brat Goran i bivša devojka Vesna misle da je u pitanju ubistvo. Potraga za istinom vodiće ih do zaprepašćujućih otkrića i opasnih susreta, a dovešće ih i do aktera manje poznatog toka istorije… Da li se može tvrditi da nijedan patrijarh SPC u prošlom veku nije umro prirodnom smrću? Zašto vekovima postoje kantulovci, tajno bratstvo unutar SPC?

Povezana vest:  Tribina posvećena budućnosti manifestacije „Radost Evrope”

Arsić je na ovoj važnoj temi romana radio veoma dugo, čitavih deset godina, još od prvih nagoveštaja da zvanično predstavljena priča o sudbini moštiju Svetog Save obiluje brojnim nelogičnostima i protivrečnostima. „Prikupljajući građu, put me je vodio od Beograda i istočne Srbije, pa sve do Cetinja i Danilovgrada. Istražujući dešavanja u rasponu od četiri veka, išao sam bespućem, tapkao u mraku i zgrtao prašinu sa davno zaturenih i zaboravljenih događaja, koji su, svaki na svoj način, imali presudan uticaj na istorijske tokove, kako samog naroda, tako i njegove Crkve.“

Povezana vest:  Violinistkinja Jovana Stošić 20. februara u Gvarneriusu

Iako ističe da je reč o fikciji, da su likovi i događaji uglavnom izmišljeni, Arsić dodaje: „Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima u najmanju ruku je tragična.“

U pogovoru romana „Osinje gnezdo“ autor iznosi isključivo činjenice bazirane na istorijskim i savremenim svedočenjima i dokumentima. Osim na svoja istraživanja, Arsić se poziva i na istorijsko delo Mirka Dragovića, koji je bio uveren da se lomača na Vračaru nije ni dogodila, a da je čitav mit potekao od samih Srba.

Povezana vest:  Održana promocija knjige „Dolazak matadora“ Branka Rosića

„Osinje gnezdo“ je drugi roman iz edicije „Eklipsa“, koja obuhvata domaće romane o onome što izlazi iz tame na svetlo, o stanju pomračenja, o istini koja izmiče iluzijama, žanrovski raznoliko, stilski originalno, snažno i nezaboravno. Možete ga pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.