Za Gabrijela Garsiju Markesa novinarstvo je bilo „najbolje zanimanje na svetu“ i sebe je smatrao pre novinarom nego piscem.

Kako se kalio nobelovac — tako bi najkraće mogla da se opiše ova antologija od pedeset članaka, hronika i kolumni koje obuhvataju trideset i četiri godine novinarskog rada Garsije Markesa. Novinar iz koga od početka izranja genijalni pisac nateraće nas da o ponečemu razmislimo, da ostanemo bez daha prateći priču, da prisustvujemo prelomnim istorijskim događajima, da uronimo u magičnu realnost Kariba, među duhove predaka koji premeštaju ljude tokom sna ili da upoznamo, tajanstvenu damu koja spasava putnike od nesreća. Putovaćemo i od Južne Amerike, preko Italije i Francuske do Mađarske pedesetih godina prošlog veka. S njim ćemo se na vrlo poseban način baviti književnošću, književnicima i kritičarima.

Povezana vest:  Beograd kandidat za svetsku prestonicu knjige 2018. godine

Najzad, dobijamo neverovatnu priliku da pročitamo začetke romana „Sto godina samoće“, kao i da prepoznamo klicu govora koji će održati kad mu je dodeljena Nobelova nagrada. I na kraju ćemo shvatiti da magični realizam možda i nije toliko magičan koliko je čarobna reč Garsije Markesa.

Gabrijel Hose Garsija Markes je bio kolumbijski je pisac, novinar, izdavač i politički aktivista. Rođen je 6. marta 1927. u gradu Arakataka, u oblasti Magdalena, a umro 17. aprila 2014. Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Njegovo najpoznatije delo je „Sto godina samoće“, koje je prodato u više od 30 miliona primeraka. Godine 1982. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Povezana vest:  Nagrada "Isidora Sekulić" Đorđu Milosavljeviću

Knjigu „Skandal veka“ možete pronaći od srede 26. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.