Prvo je došla „Akiko“… Svi su je čitali ili poklanjali. I duboko nas je dirnula. Stefanu je donela i nagrade Politikinog Zabavnika i Trga od knjige, a uskoro će biti snimljen i animirani film.

Novi poetski roman Stefana Tićmija je „Kaput od mahovine“, opojan, bajkovito mudar, duhovit i topao.

Da li sam čovek ili stablo?

Ko sam, šta sam, pitao sam se stalno, ja, Najdan, gorštak, prvi zapitkivač ove šume. Naprosto: gola krošnja koja je rasla iz mojih leđa nametala mi je to pitanje.

Povezana vest:  Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade „Momo Kapor“ za roman Niotkuda s ljubavlju

Nisam rastao, ne. Ja sam se granao. Ka plavetnilu, i još više.

Granu po granu.

Zanosna priča o Najdanu počinje najpre kao bajka o čoveku kome iz leđa izrasta drvo. Usamljen i odbačen, Najdan sanjari o ljubavi iz mladih dana, sve dok jedan umetnički projekat iz korena svima ne promeni život.

„Primetio sam da što više razmišljam dok šetam – to sporije koračam, a junak mog novog romana toooooliko razmišlja da je gotovo nepomičan, a grana se ka plavetnilu, i još više. Sve dok jednog dana ne nastane pravi-pravcati karneval. Karneval suočavanja sa sobom, svih njih okolo“, rekao nam je Stefan povodom svog novog dela.

Povezana vest:  Literarni konkurs "Kad život iznenadi" u okviru Nedelje knjiga Fredrika Bakmana

Poetika je ista kao kod romana „Ja sam Akiko“. „Priča je zrelija jer sam i ja malčice zreliji. Ili su to samo glasine. Pojma nemam. Bob je uradio divne vinjete i divnu koricu knjige. Jasno se vidi: kuda gleda Najdan, otuda nadolazi proleće“, rekao nam je Stefan.

„Kaput od mahovine“ je lirska proza zaogrnuta sjajnim pripovedačkim umećem i očaravajućim stilom, dopunjena vizuelnim rešenjem čuvenog Boba Živkovića.

Povezana vest:  Poklon akcija u susret Danu zaljubljenih

Da li je put do zvezda posut poezijom? Stefan Tićmi to svakako potvrđuje.

Novi roman Stefana Tićmija „Kaput od mahovine“, za sve nas koliko god godina da imamo, možete pronaći od subote 7. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.