Jovan_Kolundzija_fotoKolundžija i Jablonski svirali „U čast velikom Bramsu“

 

Proslavljeni violinista Jovan Kolundžija, koji treću godinu zaredom na kraju godine obraduje brojnu domaću publiku velikim koncertom, svirao je u utorak uveče „U čast velikom Bramsu“ u Kolarčevoj zadužbini, sa švedskim pijanistom Patrikom Jablonskim.

Nakon koncerata „Volite li Betovena“, kada je izveo sve Betovenove sonate u četiri uzastopna dana 2008. godine i „Bravisimo maestro Mocart“, 15 Mocartovih sonata uz saradnju četiri pijanistkinje u četiri uzastopne večeri prošle godine, Kolundžija je izvodjenjem sve tri Bramsove sonate zaokružio trogodišnji ciklus, u kome je izveo sve sonate velikana klasične muzike Betovena, Mocarta i Bramsa.

Povezana vest:  Novi roman Vuka Draškovića "I grob i rob" uskoro pred čitaocima

Sve tri Bramsove sonate Kolundžija je izveo sa sjajnim mladim pijanistom Jablonskim, diplomcem londonskog Kraljevskog koledža sa kojim već nekoliko godina intenzivno saradjuje na medjunarodnoj muzičkoj sceni.

Velika razlika u godinama nije sprečila dva muzičara da se dobro usklade u pravom muzičkom izazovu, ujednačenom razumevanju i interpretiranju tople romantičarske muzike Bramsa.

Bramsove sonate No.1 G-Dur Op.78, No.2 A-Dur Op.100 i No.3 d-mol Op.108 izveli su posvećeno, darujući publici sat i petnaest minuta uživanja u slušanju i uporedjivanju tri sonate nastale u razmaku od deset godina, od 1878. do 1887. godine.

Povezana vest:  Još jedan bestseler Sandre Braun - „Duplikat" u prodaji

Bogata izražajnost i sigurnost Kolundžije, lepota prefinjenog stila koji decenijama predano neguje i lepota kristalno jasnog tona mladalački snažnog pijaniste s kojim je večeras podelio koncertni podijum, njihov skladni dijalog i radost sviranja, nagradjeni su burnim aplauzima publike.

Švedski pijanista Jablonski nastupao je u prestižnim koncertnim salama širom sveta. Našoj publici se predstavio prošle godine u Kolarčevoj zadužbini nastupom sa svojim bratom, takodje, poznatim pijanistom Piterom, na koncertu kojim je Švedska obeležila preuzimanje predsedavanja Evropskoj uniji.

Povezana vest:  U Beogradu ponovo radi najstarija knjižara "Geca Kon"

Jablonski je u aprilu održao i izuzetno uspešan koncert u Gvarneriusu, a prvu saradnju s Kolundžijom ostvario je na uglednom medjunarodnom muzičkom festivalu Malar u Švedskoj u avgustu ove godine.